Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utgivarskapets anatomi analyseras i ny handbok

Publicerad: 1 Februari 2008, 07:29

- Det är mycket diskussion kring vad vi inte ska publicera. Det är som att grunden är "inte publicera" och sedan finns det undantag.


­ Det är dags att sluta tafsa på ansvarig utgivarskapet, sade
Anders Gerdin, nyligen avgången ansvarig utgivare och chefredaktör för Aftonbladet, under SNS:s morgondebatt om utgivarskap och ansvar.

Tillsammans med Anna Serner, tillträdande vd för Tidningsutgivarna, och JK Göran Lambertz satt han i den panel som skulle kommentera Pär-Arne Jigenius nyutkomna bok Ansvarig utgivare, Diktator eller syndabock? av Lambertz beskriven som ”en handbok i ansvarig utgivarskapets anatomi”.

Anna Serner efterlyste en debatt om utgivarskapet från ägarhåll.
– Vill man vara en maktfaktor så måste man ha ett visst mått av trovärdighet och den får man inte utan att förtjäna den, sade hon bland annat.
Anna Serner tyckte att det var synd att inte fler utgivare tog chansen att debattera ansvar, publicistik och trovärdighet då Expressen fälldes för Persbrandt-publiceringen.

Hon refererade också till Lars Adaktussons kolumn i Svenska Dagbladet där han för ett par dagar sedan tog upp TV 4:s granskning av och felaktiga påståenden om en person som därigenom fick sin politiska karriär slagen i spillror. Av de 60-tal kommentarerna till kolumnen i handlar många just om publicistik och ansvar.
– Det finns många luckor i det publicistiska resonemanget som jag tror att allmänheten skulle vara intresserad av att ta del av, sade Anna Serner.

– Ensamansvaret är bra, inte minst för att meddelarfrihetssystemet ska fungera, slog Göran Lambertz fast.
Däremot trodde han inte att en författningsdomstol, som Pär-Arne Jigenius förespråkade som en trygghet för yttrandefriheten på DN Debatt den 26 januari, ”skulle göra särskilt mycket nytta”.
– En författningsdomstol utgår från en mindre detaljerad grundlag, sade han och ifrågasatte om en sådan domstol skulle kunna hålla emot att inte grundlagen urholkas av lagstiftarna.

Hans Bergström, tidigare Dagens Nyheters utgivare, menade att det i dag finns en självcensur, antingen på grund av rädsla eller på grund av en önskan om politisk korrekthet.
– Den ansvarige utgivaren bör göra klart för sig själv varför han fattar det eller det publiceringsbeslutet, sade han.

Att man plattar ut ansvarig utgivarfunktionen och gör flera ansvariga togs också upp.
Det är bra, ansåg Pär-Arne Jigenius, att ”någon kan väckas klockan två på natten som inte varit för nära det som ska bedömas”.
Han trodde att kvällstidningarna generellt har en organisation som bättre kan identifiera oväntade publicistiska problem som måste bedömas.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.