Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utgivarnas vd: Fotolagen blir verklighet

Publicerad: 23 April 2013, 09:39

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter säger att loppet är kört. Den nya fotolagen kommer att bli verklighet. Men Utgivarna ger inte upp.


Fotolagen har godkänts av Konstitutionsutskottet och kommer med stor sannolikhet att klubbas av riksdagen 29 maj för att sedan börja gälla 1 juli.

Nu blir det till att utbilda fotograferna i att säga ”Försvarligt” när de tar en bild, säger Jeanette Gustafsdotter.

Att lagen siktar in sig på fotografen vid anskaffningstillfället åsidosätter principen om utgivaren som ensamt ansvarig, och att detta ansvar uppstår vid publiceringstillfället.

Det här innebär att man frångår principen om ansvarig utgivare för första gången i den tryck- och yttrandefrihetsrättsliga historien.

Jeanette Gustafsdotter är också mycket kritisk till att det aktuella lagförslaget inte har varit ute på remissrunda.

Remissinstanserna har inte fått se det nuvarande lagförslaget, bara en tidigare version. Att lagförslag ska gå på remissrunda är en viktig del av demokratin, och det är anmärkningsvärt att man frångått den i sin iver att driva igenom lagen.

Vad är det som ändrats i lagförslaget?

Det lagförslag som var ute på remissrunda kritiserades så hårt av lagrådet att Justitiedepartementet skrev om det. Om det blev bättre eller sämre, det är det som experterna ska bedöma.

Vad beror det på?

Påtryckningar från EU, som den svenska regeringen har varit för flat för att stå emot. Istället för att slåss för den svenska tryck- och yttrandefriheten har man till och med valt att frångå en grundläggande princip som remissrunda för att påskynda ny lagstiftning.

Hur ska ni fortsätta jobba?

Vi ska arbeta för att göra tydligare undantag för journalistisk verksamhet i framtida lagförslag samt bevaka kommande praxis.

KU: Fotolagen inte i konflikt med TF/YGL

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.