Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarnas ordförande: Medier fokuserar för mycket på sig själva

Publicerad: 10 maj 2017, 05:26

Utgivarnas ordförande Sofia Wadensjö Karén tycker att medierna fokuserar för mycket på att debattera själva och sin egen roll.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


På scen på Blankspotdagen sade hon att det den senaste tiden har framstått allt tydligare för henne att medierna fokuserar för mycket på sin egen roll. Att tryckfrihet, pressfrihet samt hat och hot mot journalister otvivelaktigt är grundläggande frågor för vårt lands demokrati, men att de just nu bereds plats i mediernas egna kanaler på ett sätt som i värsta fall kan motverka sitt syfte.

”Det riskerar att befästa bilden av att vi talar i egen sak och driver våra egna agendor. Det finns även andra yrkesgrupper som hotas, men som en jämförelse – hur ofta rapporterar vi om hot mot exempelvis socialarbetare?”

Hon tror att medierna närmar sig en gräns där det riskerar att uppfattas som megafonjournalistik, och vill att branschen är uppmärksam på var gränsen går.

”Vi behöver mer av ‘show don’t tell’. I stället för att prata om värdet bör vi lägga all kraft på att visa värdet av fri och oberoende journalistik.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev