Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarnas nya vd om framtiden

Publicerad: 21 augusti 2015, 07:02

Det gäller att se till att Utgivarna inte blir en enfrågeorganisation. Men arbetet kommer sannolikt att ske med en mindre budget än tidigare. Det konstaterar organisationens nya vd, Per-Anders Broberg.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Efter 26 år på tidningen slutade Per-Anders Broberg på Expressen i juni i fjol. Ett knappt år senare stod det klart att skulle ta över som vd för Utgivarna efter Jeanette Gustafsdotter.

Såg du det framför dig när du slutade?

Nej det gjorde jag inte. Men den här typen av frågor var jag mycket engagerad i och jobbat med under ända sedan jag blev ställföreträdande ansvarig utgivare under Staffan Thorsell år 2000. Sedan en lång tid var det jag som skrev alla inlägg till det pressetiska systemet. Så när frågan dök upp var det enkelt.

Hans uppdrag handlar mycket om se till att arbetet med att ta fram ett ny medieetiskt system landas och att en Medieombudsman efterträder nuvarande Pressombudsmannen och delar av Granskningsnämnden.

När tror du första MO tillträder?

Om jag får hoppas kan det kanske ske i samband med att det nya sändningstillståndet träder i kraft 2020. Så i halvtid av nuvarande tillstånd, någon gång 2016 2017, bör vi få en hint om det är möjligt.

Förutom den processen jobbar Utgivarna bland annat med att stävja hot och hat mot journalister och medieföretag.

Från min tid på Expressen vet jag hur det är att verka när det är den typen av konsekvenser en publicering kan leda till. Reportrar och fotografer måste ha möjlighet att genomföra arbetet på ett så tryggt och säkert sätt som det bara går.

En annan fråga på Utgivarnas dagordning är nätneutraliteten. Att alla aktörer ska ha samma villkor på nätet och att inte vissa, till exempel streamingtjänster, kan betala för att få en gräddfil.

Utgivarna ska inte riskera att bli en enfrågeorganisation som förlorar sitt syfte om, eller när, ett nytt medieetiskt system är på plats anser Per-Anders Broberg.

Samtidigt måste verksamheten finansieras. Den finansieringsmodell som gällde under Utgivarnas första tre år ska nu omförhandlas. Och allt talar för att budgeten inte kommer att växa.

Jag har förståelse för att de sex organisationer som ingår, TU, Sveriges Tidskrifter, SVT, SR, UR och TV4-gruppen inte vill, kan, bör eller ska betala mer. Och jag har ingen bild av att Utgivarna som organisation ska växa och ha fler anställda. Jag ser det mer som att vi ska ha resurser för punktinsatser, där och då det behövs.

I övrigt vill han inte kommentera organisationens kommande budgetprocess.

2009 blev Thomas Mattsson Expressens chefredaktör och Per-Anders Brobergs närmaste chef. I fem år jobbade de nära varandra innan Per-Anders Broberg lämnade kvällstidningen.

Men nu är Thomas Mattsson, i sin egenskap av styrelseledamot i Utgivarna, hans chef igen.

Hur känns det att lyda honom igen?

Ha ha, nu är det så att det faktum att Thomas blev chefredaktör snarare förlängde än förkortade min tid på Expressen. Och det finns ingen som jag pratat den här typen av frågor med så mycket som han så det känns bra.

Du delar också korridor med din företrädare, Jeanette Gustafsdotter, hur känns det?

Jag glad att finnas i den här miljön, i TU:s lokaler centralt i Stockholm, där mycket mediefolk rör sig vilket känns bra. Men det är viktigt att betona att den här organisationen finns för public service-företagen också.

Per-Anders Broberg lämnar Expressen

Han blir Utgivarnas nya vd

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.