Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna presenterade sig

Publicerad: 2 juli 2012, 13:36

Den nya branschorganisationen Utgivarna presenterade sig på ett seminarium i Almedalen på måndagen. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

På scen stod i stort sett hela styrelsen. De fick ge en välsignelse och berätta vilken deras käpphäst är i den nya organisationen. Käpphästarna var:

- Ove Joanson, styrelseordförande Utgivarna: Utgivarskapet förvaltas bäst av utgivare, alla försök att minska deras inflytande med lagstiftning hotar press- och yttrandefriheten.
- Eva Hamilton, vd Sveriges Television: Slå samman Granskningsnämnden och Pressens Opinionsnämnd till en gemensam nämnd som bygger på samma värderingar.
- Cilla Benkö, vice vd Sveriges Radio: Försvara den svenska tryck- och yttrandefriheten som är unik i ett Europa där medierna pressas allt mer både politiskt och ekonomiskt.
- Tomas Brunegård, vd och koncernchef Stampen, styrelseordförande TU: De lokala medierna har stor betydelse för den lokala demokratin och de lokala tidningarna klarar sig inte själva.
- Göran Ellung, vd Nyhetsbolaget: Sätt fokus på ansvar och ansvarstagande. Att vi tar ansvar är det bästa sättet att slippa lagstiftning.
- Jan Helin, chefredaktör och vd Aftonbladet: Mediekonvergensen, vi ger alla ut rörlig bild, ljud och text. Det blir snart omöjligt för publiken att skilja på det, vi behöver ett gemensamt pressetiskt system.
- Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen: Att Utgivarna ska vara en tung remissinstans som står upp för det öppna samhället i ett bredare perspektiv än bara tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen. (som offentlighetsprincip, kreditupplysningar och andra lagar)
- Peo Wärring, chefredaktör och vd Eskilstuna-Kuriren: Lokaltidningar och lokalredaktioner är ständigt ifrågasatta från många håll. Idag kommer många lagförslag som vill inskränka de fri- och rättigheter vi har. Nu finns det en stark organisation av publicister som kan stå emot det.
- Hans Larsson, chefredaktör Dagens Arbete och styrelseordförande Sveriges Tidskrifter: I alla tider har det funnits klåfingriga lagstiftare som velat inskränka våra fri- och rättigheter, nu finns det en stark organisation av utgivare som kan kämpa mot det.

Styrelsemedlemarna som saknades på scenen var Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld och UR:s vd Erik Fichtelius, samt Mats Svegfors, SR (Cilla Benkö är hans suppleant) och Jan Scherman, TV4/Nyhetsbolaget (Göran Ellung är hans suppleant).

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev