Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivarna kräver svar från UD

Publicerad: 21 februari 2019, 06:52

Utgivarnas ordförande Viveka Hansson, Gui Minhai och Margot Wallström. Foto: Per Bäckstrand

Foto: Press

Är det okej att förhandla om pressfriheten? Den frågan ställer nu Utgivarna till utrikesminister Margot Wallström efter uppgifter om att den svenska ambassadören erbjudit att tysta ned rapporteringen om Gui Minhai.


Ämnen i artikeln:

UtgivarnaViveka HanssonUD

Branschorganisationen Utgivarna riktar i ett öppet brev flera frågor till Utrikesdepartementet och utrikesminister Margot Wallström. Det görs efter det uppmärksammade fall där den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui haft ett möte tillsammans med den svenska kina-ambassadören och flera personer som uppgavs vara kinesiska affärsmän.

Angela Gui har vittnat om att hon under mötet fått löften om att hennes pappa skulle släppas om hon hjälpte till att tysta ned medias rapportering om fallet. Den svenska ambassadören ska ha tyckt det var ett bra förslag och också sagt att hon bland annat kommer lovprisa svensk-kinesiska relationers framtid och be om ursäkt för att satirprogrammet Svenska Nyheter skämtat om kinesiska turister.

Just nu pågår en utredning mot ambassadören som en följd av anklagelserna. Men Utgivarna ställer sig redan nu kritiska till att pressfriheten använts som en förhandlingsmedel.

”Oavsett vad som kommer fram under rättsprocessen, önskar Utgivarna redan nu att utrikesministern klargör hur Utrikesdepartementet ställer sig till pressfriheten som ett förhandlingsalternativ. Utgivarna ser med oro på de allt svårare möjligheterna för journalister att rapportera från Kina och en rad andra länder i världen. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex sitter ett 60-tal journalister med olika bakgrund fängslade i Kina. Landets ledare arbetar också medvetet för att, till andra länder i Asien, exportera sin modell med censur, förtryck och övervakning av hur människor kommunicerar på nätet”, skriver de.

Utgivarna riktar också fyra frågor till Margot Wallström:

Anser UD det acceptabelt att i förhandling köpslå med pressfriheten?

Har detta, så vitt utrikesministern känner till, tidigare förekommit i relationerna med Kina eller andra stater?

Vilka signaler anser UD att Sverige sänder när en ambassadör påstår sig ha mandat att be om ursäkt å oberoende mediebolags vägnar?

Kommer utrikesministern eller UD att agera för att markera vikten av fria medier med anledning av de misstankar som väckts i samband Anna Lindstedts agerande?

I Utgivarnas styrelse sitter Viveka Hansson (ordförande), TV4, Anna Körnung, Mitt i-tidningarna, Casten Almqvist, TV4, Cilla Benkö, Sveriges Radio, Fredric Karén, Svenska Dagbladet, Hanna Stjärne, SVT, Helle Klein, Dagens Arbete, Jan Helin, SVT, Jeanette Gustafsdotter, TU–Medier i Sverige, Sofia Wadensjö Karén, UR, Thomas Mattsson, Expressen och Unn Edberg, Tidningen Vi

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaViveka HanssonUD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News