Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utgivarna: Därför behövs ett Mommapris

Publicerad: 5 November 2014, 12:54

En nyhet i tävlingen Årets Dagstidning är att Årets Utgivare ska utses. Bakom priset står Utgivarna.


Vem blir den första person som utses till Årets Utgivare? Priset ska gå till den som i sitt dagliga arbete är en utgivare som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Därtill fattar mottagaren publicistiska beslut som utvecklar utgivarskapet och uppdraget att offentliggöra allmänna handlingar samt meddela uppgifter och underrättelser i vad ämne som helst.

Hen kan jobba inom dagspress, tidskriftsvärlden eller på tv eller radio.

Varför behövs det ett Mommapris?

Det behövs för att lyfta fram vad det är att vara ansvarig utgivare. Vi har ett unikt system i Sverige, och i dessa tider då allt fler får ett utgivarbevis men inte tar sitt utgivaransvar vill vi lyfta fram vad som ligger bakom begreppet, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna.

Utdelningen av priset kommer att alternera mellan organisationens medlemmar. Nu blir det på Meg2015 som det delas ut. Nästa gång kan det till exempel bli på Tidskriftsdagen eller Radiogalan.

Det beslutar Utgivarnas styrelse.

Margareta Momma var en av Europas första kvinnliga redaktörer. Hon levde mellan 1702 och 1772 och var bland annat redaktören bakom den franskspråkiga Stockholm Gazette som kom ut mellan 1742 och 1752. Läs mer om henne här:

Nu kan du nominera till Årets Dagstidning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.