söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivaren om att ha kartlagts av nazist

Publicerad: 13 augusti 2018, 09:51

Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se.

En nazist i Sundsvall står åtalad för förberedelse till mord sedan han samlat information om två journalister, varav den ena är Mittmedia-utgivaren Anders Ingvarsson. "Det är inget jag kan låta mig påverkas av", säger Ingvarsson till Medievärlden.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i maj i år under ett vapenbeslag hos en nazist i Sundsvall som polisen fann en hårddisk på vilken nazisten kartlagt sina meningsmotståndare. Två av dem skulle visa sig vara journalister med koppling till Sundsvalls Tidning.

En dryg månad efter polisens besök hos nazisten fick tidningens förre chefredaktör Anders Ingvarsson, i dag chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se, ett samtal av polisen:

– De talade om att det fanns två namn på listan och att ett av dem var mitt.

Nazisten hade bland annat samlat information om journalisternas adresser samt bilder på deras bostäder.

– Det känns inte roligt, men är heller inget som jag kan låta mig påverkas av. Som stort medieföretag är vi tyvärr vana vid att hantera hotbilder och har en beredskap för det här.

Anders Ingvarsson är inte rädd, säger han. Däremot känner han ilska.

–  Det här handlar om en man som lever på bidrag och använder sin – av samhället betalda tid – till att kartlägga journalister och snickra ihop hemmagjorda vapen. Det gör mig förbannad.

Det är inte första gången Anders Ingvarsson har kontakt med polisen på grund av att hot riktats mot honom i egenskap av hans yrkesroll.

– Vid ett par tillfällen har polisen behövt hantera olika personer och situationer. En man har till exempel belagts med kontaktförbud mot mig.

Bemötandet från rättsväsendet var varit varierande, berättar han.

– När det verkligen är på allvar finns det resurser. Men det här vardagliga hatet och de slentrianmässiga hoten i mejl är ingenting man får någon större hjälp med, säger Anders Ingvarsson och fortsätter:

– I det här fallet måste jag dock ge polisen allt beröm. De har ju hittat honom och han sitter häktad.

Du är inte rädd, säger du. Men hur är det att leva med den här hotbilden?

–  Å ena sidan är det så att vill man ha ett jobb i offentligheten är det så här det ser ut. Det finns ett antal yrkesroller där man får hotet och hatet på köpet, tyvärr. Å andra sidan tror jag att även om jag nu säger att det inte påverkar mig så gör det nog det på sikt.

Hur då?

– Någonstans tär det ju. Jag kanske blir mer härdad. Mer cynisk. Men det kommer aldrig leda till att jag fattar andra utgivarbeslut.

I förra veckan åtalades Sundsvallsnazisten för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott av Sundsvalls tingsrätt. Huvudförhandlingen inleds den 23 augusti. Mannen nekar till brott.

Läs också

Anders Ingvarsson: Hoten mot journalister tillåts fortsätta – vem tar ansvaret för det? (2018-05-25)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev