Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivaren om att falska uppgifter spreds i insändare

Publicerad: 9 april 2018, 07:03

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

Sala Allehanda publicerade en insändare som innehöll flera falska uppgifter. Utgivaren Daniel Nordström ångrar publiceringen men har valt att låta den ligga kvar. Och hanterandet har, enligt honom, lett till en bättre diskussion om källkritik.


Det var i fredags som Mittmedia-tidningen Sala Allehanda (SA) publicerade en insändare som innehöll felaktiga uppgifter. Enligt skribenten skulle obehöriga ha nyttjat ett klassrum på en skola som moské på lektionstid. Insändaren fick stor spridning, men uppgifterna i den visade sig inte stämma när de – efter publiceringen – kontrollerades.

Tidningens utgivare Daniel Nordström konstaterar i ett blogginlägg att man brustit i faktakontrollen samt att insändaren aldrig borde publicerats. Men trots det kommer den att få ligga kvar. Anledningen är att han inte anser att en avpublicering är den bästa lösningen:

– Min initiala tanke var att avpublicera insändaren, men det kändes inte rätt. Det hade känts som att smita ut bakvägen och inte ta ansvar, säger han till Medievärlden.

I stället har tidningen valt att lägga in ett stycke om att kanslichefen och kulturskolechefen på Sala kommun i en uppföljande nyhetsartikel dementerar flera av påståendena som framförs i insändaren. Utöver det har tidningen också lagt in en länk till det blogginlägg där Daniel Nordström beskriver hanterandet av misstaget.

– Denna lösning kändes därför bättre, eftersom vi genom den uppföljande artikeln på ett bättre sätt kunde diskutera insändaren när den inte var avpublicerad. Jag kunde också resonera om den på ett annat sätt i mitt blogginlägg. Eftersom insändaren fortsatt att delas har vi också markerat den med länkar till våra nyhetsartiklar om det. Vi kunde genom detta hanterande föra en bättre diskussion om källkritik och på ett bättre och mer rakryggat sätt be om ursäkt för vårt misstag.

Hur ser rutinerna för faktagranskning av insändare ut i dag? Kan de komma att förändras efter detta?

– Vi har normalt sett goda rutiner för detta. Medarbetarna är duktiga på faktakontroller. Här brast vi tyvärr. Det är omöjligt att helt skydda sig från liknande händelser. Vi har rutinerna i botten, vi har duktiga och noggranna medarbetare. Det viktiga nu är att hela tiden hålla diskussionen och faktakontrollerna levande på redaktionen. Även om detta inte var bra var det åtminstone en god lärdom och påminnelse.

– Eftersom vi har goda rutiner i grunden föranleder inte detta att det finns behov att skärpa eller ändra rutinerna.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev