Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Utgivare ger tummen ned till S-förslag om opinionsmätningar

Publicerad: 15 Mars 2019, 13:18

Flera branschpersoner att tycker det är en dålig idé att reglera hur opinionsmätningar får användas. "Naturligtvis ett helt orimligt förslag", säger Expressens Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiDNSocialdemokraternaExpressenMittmedia

Fem Socialdemokratiska riksdagsledamöter har lämnat in en motion om att se över möjligheten att reglera hur man får publicera opinionsmätningar i samband med val.

– Vi tycker att det finns en risk att opinionsmätningar påverkar valresultatet väldigt mycket de sista veckorna innan ett val, säger Johan Andersson (S), som är en av de som undertecknat motionen.

Men de publicister som Medievärlden har kontaktat är inte imponerade av förslaget.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett mejl att förslaget är orimligt.

– Det här är naturligtvis ett helt orimligt förslag. Bara tanken på att riksdagsledamöter vill lagstifta om vad journalistiska medier ska få publicera inför allmänna val är ju bisarrt och, om vi nu skulle bortse från politiska petitesser som Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen, helt omöjligt att genomföra i praktiken.

Han skriver också att det finns praktiska problem med förslaget.

– Om nu dessa socialdemokrater skulle lyckas med sitt förbud för mätningar om partisympatier, hur ska de då reglera förtroendemätningar om partiledare eller undersökningar om sakfrågor? Som ju kommer att tolkas som substitut för partisympatimätningar och bli motsvarande beslutsunderlag för valmanskåren.

Daniel Nordström, utgivare för Mittmedias titlar i Västmanland och Stockholmregionen, som själv har kritiserat – och stoppat – opinionsmätningar, tycker att lagstiftning är fel väg att gå.

– Alla typer av förbud och att försöka styra saker är förkastligt, säger han.

Dock är inte problemformuleringen helt fel, säger Daniel Nordström. Han tycker att det är publicisterna som bör tänka över hur man hanterar frågan.

– Det var därför jag valde att inte ha opinionsundersökningar. De blir svåra att verifiera och de kan påverka politiska skeenden, säger han.

Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar, är även hon kritisk till att införa en reglering.

– Svensk media har stor lagstadgad frihet i dag och den är oerhört viktig att värna i alla sammanhang. En reglering – vilket lovvärt syfte den än har – innebär alltid en begränsning att ta självständiga och oberoende beslut, skriver hon och fortsätter:

– En ansvarig utgivare måste alltid kunna avgöra om en opinionsmätning är trovärdig, av allmänt intresse eller har högt nyhetsvärde och därför bör publiceras. Av erfarenhet vet vi att de sista veckorna före ett val är de riktigt intensiva och intressanta och att då stoppa en viss typ av nyhetsrapportering som kan leda till analyser och kommentarer känns fel. Men det är samtidigt nödvändigt att vi har ett kritiskt förhållningssätt till alla former av opinionsundersökningar.

Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Nyheter, ställer sig även han skeptisk till ett förbud

– Jag förstår tankegången bakom, att man vill freda valet, men jag tror inte att det är en bra idé, säger han.

Han menar att problemet med opinionsmätningar som stör valet inte är jättestort i Sverige.

– Svensk media har traditionellt varit försiktiga med att publicera den typen av undersökningar just på valdagen. Många av mätningarna publiceras till och med på fredagen  och inte på lördagen. Dessutom är valrapporteringen lite mer nedtonad de sista två dagarna, säger han och lägger till:

– Sen ska såklart vi diskutera om det finns saker som stör valet och om det kan finnas problem. Men vi ska vara försiktiga med att gå in och förbjuda, det är väldigt långtgående, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.