onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Utgivare dödshotad av fd politiker

Publicerad: 30 augusti 2018, 06:29

Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media

I tisdags kväll efter Jönköpings-Postens valdebatt blev Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media, vid upprepade tillfällen hotad till livet av en före detta politiker. Händelsen har polisanmälts.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Under tisdagskvällen anordnade Jönköpings-Postens #jkpgåsikt en valdebatt på restaurang Harrys i Jönköping. Medverkade gjorde representater från alla partier som har mandat i kommunfullmäktige. Debatten väckte ett stort intresse och restaurangen var fullsatt.

En av dem som var på plats för att lyssna var Hall Medias ansvariga utgivare Marie Johansson Flyckt. När debatten var slut och hon tillsammans med en vän skulle lämna lokalen stoppades hon av en man och en kvinna som tidigare varit aktiva som politiker i Jönköpings kommun.

– De var mycket upprörda över en publicering som gjordes för ett par år sedan som rörde en av dem. Det dröjde inte lång tid innan kvinnan blev hotfull. Hon sade bland annat att hon ville döda mig, beskrev hur det skulle gå till och uttalade flera grova tillmälen, säger Marie Johansson Flyckt och fortsätter:

– Många är ju skickliga på att undvika rena hot för att i stället uttrycka sig på ett underliggande hotfullt sätt. Men i det här fallet var det upprepade direktformuleringar och det var tydligt riktat mot mig i egenskap av utgivare.

Marie Johansson Flyckt upplevde situationen som obehaglig och hotfull och uppmanade därför de före detta politikerna att höra av sig till henne under arbetstid dagen efter.

Vilka känslor gick genom kroppen när du utsattes för det här?

– I och med att jag hade sällskap av en vän och det fanns krogpersonal på plats som agerade lugnt men uppmärksamt kände jag mig ganska trygg där och då. Men det är klart att man blir lite darrig i knäna. Mest av allt blir jag arg över att någon tar sig rätt att uttrycka sig på det här viset, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att publiceringar kan uppröra och som ansvarig utgivare är jag beredd att ta den diskussionen. Men det här, det är något annat. Det är ett hot mot våra fria, demokratiska medier som är helt grundläggande för att vår demokrati ska fungera.

I samma stund som hoten uttalades tänkte hon att hon skulle polisanmäla händelsen.

– Mitt i allt det här fruktansvärda och obehagliga kände jag att det här det är faktiskt ett direkt dödshot – det kan jag polisanmäla.

Bemötandet av Hall Medias kontakt hos polisen var gott, berättar hon. Och på torsdagsförmiddagen fick hon reda på att polisen inleder en förundersökning.

– Nu hoppas jag att detta inte blir ytterligare ett i raden av nedlagda fall. Det är ju uttalat att man ska ta den här typen av brott där man angriper demokratiska institutioner på extra stort allvar. Det är upp till bevis nu.

Hur den här erfarenheten påverkar Marie Johansson Flyckt på sikt på det privata planet tycker hon är svårt att bedöma. Men i sin yrkesroll är hon oberörd:

– Möjligen kommer jag att tänka till en extra gång på vägen hem från krogen. Men när det gäller jobbet påverkar det mig inte på något som helst sätt. Jag fattar beslut på samma grunder som tidigare och arbetar på som vanligt.

Läs mer på Jönköpings-Postens sajt

Hall Media anmäler dödshot mot utgivare

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev