Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Uteblivet reportage konsekvens när Ikea försökte styra bevakningen

Publicerad: 11 januari 2016, 07:42

Smålandsposten publicerade inget traditionsenligt reportage från Ikeas julsamling i Älmhult i år. Anledningen var att tidningen inte själv fick välja vilken reporter som skulle bevaka tillställningen. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

IkeaSmålandsposten

Fem dagar före tillställningen, efter att Ikea bjudit in olika enskilda journalister från Smålandsposten, förklarade tidningen att de ville skicka den reporter de ansåg var bäst lämpad för uppdraget. Men Ikea svarade att administrativa svårigheter gjorde det omöjligt att göra om inbjudan. Smålandsposten valde då att göra en tydlig markering genom att avstå bevakningen.

Vår princip är att vi skickar den reporter som vi vill på ett uppdrag och vi kände att Ikea försökte påverka det här genom att styra vem som skulle komma, säger Smålandspostens nyhetschef Johan Persson till Medievärlden.

Han berättar att Ikea tidigare har gjort stora ansträngningar för att hindra fotografering, till exempel genom att blockera in- och utvägar med stora lastbilar, och säger att det är flera år sedan Smålandsposten fick ta med egen fotograf till julsamlingen. Johan Persson tycker att det är en konstig inställning från ett företag, allra helst vid ett så harmlöst arrangemang:

Jag har faktiskt lite svårt att se varför man bjuder in oss med sådana restriktioner. Och vi har länge funderat länge på om vi ska acceptera de här villkoren. Frågan man måste ställa sig är ju hur långt tidningen ska låta sig styras av dem som man ska bevaka?

Vad tänker du om att Ikea försöker styra bevakningen på det här sättet?

Jag förstår inte att de lägger energi på det som de gör. Vi upplever att det alltid är lite bökigt när vi ska ha med Ikea att göra; det är otydligt vem man ska prata med och svårt att få tydliga besked. Men vi tycker att de har gått för långt när de försöker styra över vem som ska vara vår reporter på plats.

Johan Persson poängterar att Ikea inte har sagt att de vill ha en speciell reporter, men ifrågasätter det faktum att företaget hade fem dagar att ställa om inbjudan men hävdade att det inte skulle gå.

Att olika företag och intressen försöker styra och påverka vad journalister och medier gör blir allt vanligare, enligt Johan Persson, men just den här händelsen är ändå unik:

Visst känner vi av en ökad påverkan, men det här att vi inte får skicka den reporter vi vill det är inte vanligt för oss.

Uppdaterad:

Daniela Rogosic, pr- och pressansvarig på Ikea, svarar på kritiken från Smålandsposten i ett mejl till Medievärlden:

”Julsamlingen är framförallt en intern tillställning för våra medarbetare i Älmhult, av den anledningen har vi enbart prioriterat att bjuda in de två lokala medierna i Älmhult. Med respekt och hänsyn till våra medarbetare har vi restriktioner kring fotografering som gäller alla, inte enbart journalister. Julsamlingen är en av IKEAs största kulturtraditioner som genomförts sedan 1953 och av säkerhetsskäl är alla inbjudningar personliga, även för medarbetare. I år fick två olika journalister på Smålandsposten en personlig inbjudan, men ingen av dem kunde medverka.

Vi är ett öppet och transparent bolag och tycker att det är tråkigt att Smålandsposten uppfattar det på något annat sätt. Vi ger ofta intervjuer till journalister på Smålandsposten och känner därför inte igen oss i beskrivningen.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

IkeaSmålandsposten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News