Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Upphovsrättsdirektivet klubbat

Publicerad: 15 april 2019, 06:53

Tyskland röstade ja till upphovsrättsdirektivet – vilket gjorde att den fick stöd av en majoritet av EU-länderna. Nu måste medlemsstaterna anpassa sina lagar till direktivet.


Ämnen i artikeln:

EU

Det svenska nejet räckte inte. Under måndagsmorgonen klubbade EU:s ministerråd den hett omdebatterade frågan om nya lagar kring upphovsrätt. Det betyder att medlemsländerna nu har två år på sig att klubba lagar på nationell nivå som följer de nya EU-reglerna.

In i det sista var det oklart hur förslaget skulle landa. Förutom Sverige har även Estland bytt fot i frågan. I Tyskland har det socialdemokratiska partiet SPD kritiserat beslutet och det spekulerades om att de kunde komma att svänga – något som skulle sänka hela beslutet. Men landet röstade för och lämnade in en protokollförklaring om vilka delar de kritiserar i avtalet, och då fanns en majoritet för beslutet.

– Vi godkänner direktivet för att reformen i sin helhet är viktig och brådskande. Man måste anpassa lagstiftningen som inte längre hänger med i utvecklingen, säger den tyska regeringens representant under ministerrådets möte.

TU jublar över beslutet och skickade direkt ut ett pressmeddelande.

– Ministerrådet röstade i dag för en hållbar framtid för granskande journalistik, oberoende press och bättre balans på mediemarknaden. Direktivet löser inte alla problem, men det lägger en solid grund att bygga vidare på, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU.

Totalt röstade sex länder, varav Sverige var ett, nej till förslaget. Tre länder lade ned sina röster. Ytterligare fyra länder hade behövt byta fot för att stoppa beslutet.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News