Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Upphovsrättsdirektivet kan ha avgjorts av feltryck

Publicerad: 28 Mars 2019, 06:42

Det omdebatterade upphovsrättsförslaget i EU kan ha gått igenom som en följd av att flera ledamöter tryckte på fel knapp vid omröstningen, skriver Europaportalen.


Upphovsrättsdirektivet antogs av EU-parlamentet genom två omröstningar. Först röstade man om man skulle tillåta ledamöterna att ändra i förslaget, sedan antog man förslaget i sin helhet. Den första delen, att tillåta ändringar, röstades ned med bara fem rösters marginal. Skulle parlamentet röstat för att tillåta ändringar skulle de två debatterade artiklarna 11 och 13 kunnat ha röstats bort ur förslaget – om det skulle funnits majoritet för det.

Utfallet i det första beslutet kan ha avgjorts av att flera ledamöter tryckt på fel knapp. Enligt Europaportalen har flera ledamöter inkommit med rättelser efter att röstningen hållits. En rättelse av en röst ändrar inte resultatet.

Det nya resultatet, efter att ledamöterna ändrat sig, är 319 mot 314 för att tillåta ändringar i direktivet. Bland de svenska parlamentsledamöterna är det tre som uppgett att de röstat fel, skriver Europaportalen. SD:s två representanter Kristina Winberg och Peter Lundgren röstade nej när de tänkt rösta ja – och Marita Ulvskog (S) röstade ja men menade nej till ändringsförslagen.

Det är inte ovanligt att ledamöterna registrerar ändringar i hur de röstat i efterhand, skriver Europaportalen.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.