Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Upphovsrättsdirektivet avgörs – två S-ledamöter säger ja

Publicerad: 26 Mars 2019, 06:31

Runt lunch under tisdagen röstar EU-parlamentet om det omdebatterade upphovsrättsdirektivet. Nu har två svenska S-ledamöter gått ut med att de kommer rösta ja till förslaget. Från klockan 9 börjar debatten – så här följer du den.


Klockan 12.30 i dag kommer EU-parlamentet att rösta om det nya upphovsdirektivet. Redan klockan 9.00 börjar debatten om avtalet. Debatten kan följas via EU-parlamentets egna sändning här.

De nya reglerna  kring upphovsrätt på nätet har varit omdebatterade. Förespråkarna, varav många är mediehus och andra upphovsrättsägare, menar att det är en nödvändighet att förnya lagstiftningen för att möjliggöra för kulturskapare att tjäna pengar även i internet-eran. Motståndarna menar att reglerna, som bland annat stipulerar att sajter själva blir ansvariga för att rensa bort upphovsrättsskyddat material och som flyttar skulden för upphovsrättsbrott från användarna till sajterna, ska leda till censur och omöjliggöra satir.

Tidigare har Medievärlden rapporterat att 15 av 20 svenska ledamöter kommer rösta nej. Det trots att den svenska regeringen godkänt den senaste versionen av avtalet, som kan ses som något av en kompromiss.

Nu har två S-ledamöter, Jytte Gutland och Marita Ulvskog, gått ut med att de kommer stödja förslaget. Till Emanuel Karlsten, som bevakar frågan på sin blogg, säger Hytte Gutland att avtalet kommer ge upphovsrättsinnehavarna en bättre förhandlingsposition gentemot internetjättarna.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.