Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Upphetsad debatt efter Norrans nej till trofébilder

Publicerad: 5 September 2016, 09:26

Marcus Melinder. Foto: Jeanette Lövgren.

Norran kommer inte att publicera triumferande jaktbilder. Ett beslut som väckt starka känslor bland läsarna.


Ämnen i artikeln:

Norran

I dag börjar höstens älgjakt i norra delarna av Sverige och många jägare planerar att delta. Med anledning av det gick Norran ut och efterlyste jaktbilder. Tillsammans med efterlysningen skrev tidningens chefredaktör, Marcus Melinder, en text om att han bestämt sig för att inte publicera trofébilder på döda djur. Samma utgivarbeslut har redan fattats av flera andra tidningar, bland annat Bohusläningen, VLT, Folkbladet och Arbetarbladet.

Norrans inställning motiverades av Marcus Melinder med att den typen av bilder ”inte har sin plats i en dagstidning som läses av alla, oavsett ålder eller eventuellt jaktintresse”.

– Jag har funderat i de här banorna under lång tid. Min egen uppfattning är att den typen av bilder inte hör hemma i en dagstidning. Dessutom har vi fått reaktioner från läsare som tar anstöt av de här bilderna. Och när vi nu skulle efterlysa jaktbilder tänkte jag att det är bra om jag förklarar vår ståndpunkt eftersom de ändå inte kommer att publiceras.

I kommentarsfältet under Marcus Melinders text är debatten upphetsad. I skrivande stund har inlägget närmare 80 kommentarer. Och på Norrans Facebooksida går debatten också varm. Läsarnas inställning är tudelad, berättar Marcus Melinder:

– Flera gör tummen upp och tycker att beslutet är bra och borde ha fattats tidigare. Sedan har du den andra sidan som tycker att det här är en del av jakten och något som vi också borde visa. Man är negativt inställd till vad man uppfattar som någon slags censur.

Som tidigare ordförande i Publicistklubben i södra Norrland har Marcus Melinder diskuterat frågan tidigare. Han var därför beredd på att stoppandet av trofébilder skulle väcka starka känslor.

– Jag är inte förvånad även om omfattningen av kritiken är stor. Så vad säger det? Jo, att jakt väcker känslor och att jakt är viktigt för människor.

Men Marcus Melinder tycker att en del har missuppfattat hans text och att delar av kritiken som riktats mot honom handlar om saker han inte påstått eller skrivit. Som att han skulle tagit ställning till huruvida jakt är rätt eller fel, eller att beslutet betyder att Norran inte ska bevaka jakten:

– Jakt är något vi ska skildra. Allra helst i ett län som Västerbotten, där det är mångas fritidsintresse och en stor del av vardagen. Men det är skillnad på att skildra jakt och att visa upp trofébilder. Jag känner att just den typen av bilder kan vi undvika utan att för den skull göra avkall på hur vi bevakar jakten.

Marcus Melinder säger också han tycker att reaktionerna blottar en viss okunskap om hur utgivarskapet och medier fungerar:

– Jag fattar liknande beslut varje dag utan att jag går ut och skriver om det. Att välja och välja bort är en del av utgivarskapet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.