Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Uppgifter: GP får 40 miljoner i presstöd

Publicerad: 22 februari 2019, 08:11

GP-huset och Peter Hjörne. Foto: Press.

Mediestödsnämnden har beviljat GP det maximala presstödet på 40 miljoner kronor, enligt källor till Barometern. "Det vore roligt", säger Stampen Medias ordförande Martin Alsander, som påstår sig inte ha fått del av beslutet, till Medievärlden. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

PresstödGP

Mediestödsnämnden, tidigare presstödsnämnden, hos Myndigheten för press, radio och tv offentliggör inte sina beslut förrän efter cirka en vecka. Men nyheten om GP:s stöd avslöjades i går av Barometerns politiske chefredaktör Martin Tunström på Twitter.

Mediestödsnämnden beviljade i går presstöd till Göteborgs-Posten på 40 miljoner kronor, enligt källor till Barometern-OT.— Martin Tunström (@martin_tunstrom) February 21, 2019

Stampen Medias ordförande Martin Alsander kommenterar i ett sms nyheten så här för Medievärlden:

”Det vore naturligtvis roligt om så vore fallet, men vi har inte nåtts av någon sådan information och har därför av naturliga skäl ingenting att säga i detta skede”.

Göteborgs-Posten har upprepade gånger på ledarplats argumenterat mot presstöd. Från den förre huvudägaren, Peter Hjörne, har argumenten handlat om att presstödet är ett förkastligt marknadsstörande inslag i den fria konkurrensen. Inte minst var tonläget högt när tidningen Arbetet gick i graven 2000.

Men de senaste åren har kritiken mot presstödsystemet tystnat. Ledarsidan har sedan Alice Teodorescu tillträde som politisk redaktör år 2015 kritiserat Anette Novaks förslag om icke-innehållsneutralt presstöd.

2017 ansökte GP om presstöd, men nekades på grund av sin dominerande ställning på marknaden.

I fjol återkom GP med sin ansökan om det maximala stödbeloppet, 40 miljoner kronor, vilket tidigare bara Svenska Dagbladet beviljats.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

PresstödGP

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev