Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Uppdrag granskning tar upp Stampen i kväll

Publicerad: 15 april 2015, 04:55

Tomas Brunegårds optionsavtal med Stampen gav honom omkring 14,8 miljoner kronor. Det framkommer i kvällens Uppdrag granskning. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningStampen

Stampens förre vd och styrelseordförande hade ett optionsavtal som gav honom rätt att köpa in sig i ett av koncernens dotterbolag. Det utnyttjade han i slutet av 2012. Då köpte han aktier där för omkring 100 000 kronor.

39 dagar senare sålde han tillbaka dem till Stampen. Då för 14,9 miljoner kronor.

Värdet bestämdes av bolagets styrelse och ägare, säger Tomas Brunegård i kvällens Uppdrag granskning.

Ett avtal är ett avtal och det är ingenting att göra något åt menar Stampens huvudägare Peter Hjörne:

Avtalet tecknades i en annan tid och till annat värde och med önskan att knyta Tomas till oss med ett optionsavtal som inte är någon märklighet i sig.

Aktieaffären borde också ha tagits upp i Tomas Brunegårds eget bolags bokslut för 2012 menar flera experter som programmet varit i kontakt med.

Under 2014 har Stampen vänt från att vara en koncern med svag ekonomi till att idag stå starkare finansiellt än på mycket länge. Verksamheten genererar vinst. Vi förbättrade det operativa resultatet med 100 miljoner kronor 2014 och bankskulden är halverad. Koncernen genererade ett operativt kassaflöde på 220 miljoner kronor 2014.

Det säger Stampens nuvarnde vd Martin Alsander till Medievärlden.

Med facit i hand kunde mycket ha gjorts annorlunda historiskt menar han samtidigt som han förstår att man kan reagera på den bild som kommer fram i programmet.

Jag vill understryka att det är en historisk bild som ges och vi har gjort stora förändringar det senaste året.  Det uppdrag som den nya styrelsen och koncernledningen fått har handlat om att stärka koncernens finansiella ställning och därmed skapa en grund för fortsatta satsningar, inte minst på journalistiken.

Det har inte lämnats utdelning för 2013 års resultat och det blir inte heller någon utdelning för 2014. Kostnaderna för huvudkontoret har halverats, ledningsgruppen har minskats och kostnaden för Stampen ABs styrelse likaså.

Gamla misstag har åtgärdats i den storstädning som vi ägnat oss åt det senaste året.

Uppdrag granskning sänds i kväll med start 20.00.

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.