Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Uppdrag granskning frias för våldtäktskartläggning

Publicerad: 4 Mars 2019, 11:33

Uppdrag granskning har friats i Granskningsnämnden för ett program där den etniska och kulturella bakgrunden hos sexualförbrytare kartlades.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

I ett av Uppdrag granskning program under förra hösten kartlades alla domar gällande våldtäkt. Kanalen presenterade sedan hur stor andel av de dömda som var födda utanför Sverige.

Nämnden menar att programmet presenterat de invändningar mot statistiken som finns. Därför landar Granskningsnämnden i slutsatsen att det inte var osakligt eller uppenbart kränkande mot människor med viss hudfärg, nationalitet eller religion.

”Programmet hade en kritisk infallsvinkel och undersökte den politiskt kontroversiella frågan om huruvida det är viktigt att känna till våldtäktsmäns etniska och kulturella bakgrund. En sådan utgångspunkt ligger i linje med SVT:s uppdrag att stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden samt att granska bland annat myndigheter och strider inte mot kravet på opartiskhet”, skriver nämnden i sitt beslut.

Granskningsnämnden skriver även att det ligger utanför deras område att utreda frågan om hets mot folkgrupp, vilket anmälare menar att programmet skulle kunna utgöra. De har därför inte tagit ställning till om det skulle kunna utgöra det.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.