Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UNT:s nya kulturchef vill gå på djupet hos Google

Publicerad: 14 September 2009, 08:27


Vad tar du med dig från Dagens Nyheter och från Axess?

– I tidskriften Axess, där jag arbetade som redaktör 2005-2007, medverkade många forskare och det var roligt att tillsammans med dem försöka ta fram texter för en bredare publik. Jag fick lära mig mycket om redaktörsarbete.

– DN Kultur, där jag började som redaktör för idé&kritik-sidorna sommaren 2008, efter en föräldraledighet, var en fantastisk skola i hur man gör dagstidning och organiserar en kulturredaktion.

När bytte du senast jobb, och var kom du då ifrån?

– Jag slutade på DN i april 2009, och hann faktiskt med en månad som redaktör på Utrikespolitiska institutet före sommaren, då det blev klart att jag skulle börja på UNT.

Vad är en kultursidas viktigaste uppdrag?

– Att lyfta fram det viktigaste och mest intressanta i det enorma kulturutbudet, inklusive nätet, att vara aktiv i kultur- och idédebatten och lyfta egna frågor.

Hur vill du förändra UNT:s kultursida?

– Ett förändringsarbete är igång, men exakt hur det blir ber jag att få återkomma om senare.

Förebilder inom journalistiken?

– Jag imponeras av redaktörshantverket inom inte minst amerikansk journalistik. Redaktörsskap är viktigt, det kan göra oerhört mycket både för texten och skribentens utveckling. Det här tror jag svenska tidningar kunde behöva mer av. Problemet är resurs- och tidsbristen.

Hur ofta ska man byta jobb – och varför?

– Oftast byter man väl jobb när man måste eller när något annat dyker upp, vilket är två goda anledningar. Annars ska man nog bara följa sin känsla, snarare än någon idé om hur ofta man bör byta jobb.

Bjuda upp eller bli uppbjuden, vilket fungerar bäst?

– Det är roligare att bjuda upp. Jag tror att man ska tänka minst lika mycket på mailboxens utkorg som inkorg; hellre egna initiativ än att bara reagera på andras.

Du har tidigare bott i Frankrike och Italien. Vad gjorde du där?

– Jag studerade europeisk politik och frilansade för svenska tidningar, främst kultursidor. Och så jobbade jag ett år på en internetbyrå i Paris, innan den första IT-bubblan hade hunnit spricka.

Ett reportage du skulle vilja göra?

– En djupdykning i Googles researchavdelning.

Ditt roligaste jobbminne hittills?

– En intervju med författaren Michel Houellebecq, som blev tio timmar lång.

Arbetskamraten du skulle vilja jobba med igen?

– Oj, det är många.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.