Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UNT lyfter tryckfrihetens utmaningar genom historien

Publicerad: 2 December 2016, 09:17

Karl-Erik Tallmo tecknar i UNT en bild av hur tryckfrihetsförordningen kom till – men också hur den många gånger hotats och urholkats.


Ämnen i artikeln:

UNT

Journalisten och författaren Karl-Erik Tallmo beskriver i en essä hur den svenska – och äldsta – tryckfrihetsförordningen kom till den 2 december 1766. Men också hur den vid en rad tillfällen genom historien har reviderats: ”Det har varit en minst sagt knagglig väg sedan dess, vi har i princip blivit av med tryckfriheten några gånger.”

Den bild som förmedlas under jubileumsåret ger ofta intryck av att tryckfriheten varit orörd sedan den kom till, menar han, men det stämmer inte:

”Sammanfattningsvis kan sägas att TF 1766 var en fantastisk grund för det vi har i dag. Men historien visar också hur tryck- och yttrandefriheten hela tiden måste försvaras mot urholkning. Lagstiftarna måste granskas av kunniga medborgare. Samtidigt måste ju lagarna kunna anpassas efter tidens speciella krav. Denna balans mellan stabilitet och flexibilitet är det verkligt svåra.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.