Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UNT krävs på 400 000 kronor

Publicerad: 15 Mars 2011, 11:35

UNT:s journalistklubb kräver företaget på 400 000 kronor i skadestånd för bland annat brott mot MBL-lagen och brott mot kollektivavtalet. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

UNT

Klubben på Upsala Nya Tidning anser att företaget i sju fall brutit mot lagen om MBL då man inte kallat klubben till förhandling innan beslut om viktiga redaktionella förändringar tagits. Klubben menar också att företaget begått brott mot kollektivavtalet då man inte gett de som jobbat på röda dagar kompledigt. Det skriver journalisten.se.

UNT:s journalistklubb kräver också 100 000 kronor skadestånd för obetald övertid för 20 medlemmar. Dessa ska arbetsgivaren ha gett för hög arbetstid i förhållande till arbetsmiljöavtalet från 1981.

För några månader sedan sa arbetsgivaren upp det lokala arbetstidsavtalet eftersom man vill förlänga arbetstiden till 40 timmar i veckan. 33 medlemmar har inskrivet i sina kontrakt att de ska jobba 37, 5 timmar i veckan. Facket menar att företaget inte kan ändra arbetstiderna utan att samtidigt höja lönerna eller omförhandla.

Sammanlagt kräver klubben ett skadestånd på 400 000 kronor. Förhandlingarna mellan UNT:s klubb och företaget har strandat och gått till central förhandling.

Självklart är vi beredda att förhandla. Det har vi för övrigt redan gjort lokalt. Vi har konstaterat oenighet och frågan ligger nu hos de centrala parterna, säger UNT:s chefredaktör Lars Nilsson till Medievärlden.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.