Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UNT blir teaterpjäs

Publicerad: 13 Maj 2015, 05:02

I oktober är det premiär för pjäsen Ordets makt på Uppsala stadsteater. En produktion som bygger på innehållet i UNT:s arkiv.


Ämnen i artikeln:

UNT

Författarna Ola Larsmo och Martin Lindberg har suttit på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och gått igenom Upsala Nya Tidning ända sedan starten 1890. Det har resulterat i manus till en pjäs som ska sättas upp på Uppsala stadsteater i oktober.

Pjäsens huvudperson är en nyanställd reporter, Britta, som får göra en tidsresa och bland annat träffa UNT:s legendariska chefredaktör Axel Johansson som styrde tidningen mellan 1903 och 1948.

Han var liberal och antinazist, men dessutom var han kvinnohatare. Den första kvinnliga reportern på UNT, Bria Ekwall, anställdes först efter hans död, säger Ola Larsmo till UNT.se.

UNT har sedan grundandet varit en del av Uppsalas identitet. När vi nu fyller 125 är vi så glada att Uppsala stadsteater vill sätta upp en pjäs som baserar sig på tidningens historia, säger UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg till den egna tidningen.

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.