Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Unionen har tecknat avtal med Almega

Publicerad: 2 Maj 2016, 06:04

Turerna har varit många i striden mellan fackförbundet Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega, men nu har ett första avtal tecknats.


Ämnen i artikeln:

Unionen

Medievärlden har i en rad artiklar rapporterat om svårigheterna för Unionen och Almega att komma överrens i avtalsförhandlingarna. Främst har striden handlat om rätten till flexpension.

Konflikten ledde för en tid sedan till att Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer varslade om strejk. Någon strejk bröt dock aldrig ut eftersom fackförbunden drog tillbaka strejkvarslet efter att frågan om fackens rätt att strejka för att få igenom sina avtalskrav på flexpension varit uppe i Arbetsdomstolen vilken avslog arbetstagarförbundens yrkanden om ett interimistiska beslut. Istället fortsatte medlingen mellan parterna.

Så under måndagen kom Unionen och Almega överens om de första avtalen inom IT och Telekom.

”Medlemmarna visade tydligt att de var beredda att gå ut i konflikt för flexpension och för att stå emot Almegas många krav på försämringar. Vi fick inte igenom flexpension den här gången men vi stod emot försämringar i avtalen. Det är en viktig signal medlemmarna skickar till Almega inför framtiden”, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i en kommentar.

Men Niklas Hjert framhåller samtidigt att konflikten inte bara rör frågan om flexpension utan, som han ser det, handlar striden också om att Almega vill ”tömma avtalen på innehåll”:

”Unionen ser kollektivavtalen som det viktigaste verktyget för att skapa trygghet och bra villkor på arbetsmarknaden. Det är uppenbart att Almega har en långsiktig plan att urholka kollektivavtalen. Vi bygger ut flexpensionen inom alla andra områden. Unionens medlemmar inom Almega accepterar inte att de ska ha sämre villkor än medlemmar på andra områden”.

Det nytecknade avtalet innehåller bland annat:

Löneökningar enligt märket på 2,2 procent

Uppräkning av lägstlöner med 2,2 procent

Förlängning av tidigare villkor

Strejken avblåst Unionen backar

Stor förvirring kring AD:s besked i fredspliktsfrågan

MSB: SVT:s nyhetsverksamhet bör undantas från konfliktåtgärderna

Uppskjuten strejk på SVT

Strejk kan ge tittarna svart i rutan

Medling inleds efter strejkvarsel

Unionens varsel rör 800 på SVT

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Unionen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.