Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ungdomar kritiska till ökad kontroll

Publicerad: 28 Januari 2009, 09:06

Tonåringar är alltmer oroliga över att bli övervakade. Det visar en undersökning som Kairos Future gjort på uppdrag av Datainspektionen.


Ämnen i artikeln:

Datainspektionen

Närmare häften av de drygt 500 tillfrågade 14-18-åringarna uppger att debatten kring FRA-lagen fått dem att fundera mer på frågor om integritet. Flera av dem har upplevt mobbning och mobbningsliknande beteenden på nätet.

Tidigare studier har visat att svenska ungdomar är mycket aktiva på nätet, men att de ofta uppträder oförsiktigt och lämnar ut privat information som kan missbrukas av andra.

Undersökningen visar att ungdomarnas kunskap om integritetsfrågor på nätet är god, men att många har bristande kunskap om världen utanför datorn. Framför allt brister kunskaperna när det gäller personnummer. Närmare hälften av de tillfrågade tror också felaktigt att en av Datainspektionens uppgifter är att kontrollera spam.

Trots att alltfler är kritiska till övervakning på nätet anser en majoritet av ungdomarna att övervakning är bra om den leder till att grova brott kan förhindras.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Datainspektionen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.