Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Undersökande journalistik klarar sig bättre utan tidningar”

Publicerad: 20 Mars 2009, 05:55

Tidningsdöden i USA behöver inte betyda att den undersökande journalistiken också går hädan. Kanske kan det till och med vara tvärtom.


Den amerikanske professorn och mediekritikern Jay Rosen har kommit fram till att det är förvånansvärt få egna lokala nyheter i många amerikanska tidningar.
Men det finns andra källor för undersökande journalistik.
Voice of San Diego till exempel, en sajt som startades av lokala affärsmän för att de kände att det inte fanns tillräckligt med god lokal undersökande journalistik. Med hjälp av bidrag från läsarna och lite reklamintäkter försöker man få ekonomin att gå ihop.
Talking Points Memo är ett annat exempel. Sajten drivs av Joshua Micah Marshall som bland annat bidragit till avslöjanden som lett till att Alberto Gonzales, en av president Bushs närmaste medarbetare och riksåklagare fick lämna sitt ämbete i april 2007.
Besty West, journalistprofessor på Columbiauniversitetet kallar sajten för ”en förebild för en ny modell för nyhetsinsamling och finansiering.”
Bloggen techdirt.com sammanfattar:
Det är dags att vi gör upp med två myter:
? Myt 1. Tidningar lägger mycket pengar och resurser på undersökande journalistik. Det gör de inte. Och har aldrig gjort.
? Myt 2. Bara tidningar kan göra undersökande journalistik.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.