Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Umeå Tidning går i graven

Publicerad: 23 oktober 2018, 10:08

Umeå Tidning, som startades av VK-koncernens tidigare vd Erik Orring, läggs ned efter sex år. De långsiktiga förutsättningarna för att fortsätta driva den finns inte längre, enligt Erik Orring.


Umeå Tidning startades hösten 2012 av VK-koncernens förre vd Erik Orring. Han är i dag styrelseordförande. 2015 utsågs tidningen till Årets gratistidning av Gratistidningarns förening. Men nu går den i graven.

Tidningen som kommer ut på onsdag nästa vecka blir den sista, bekräftar Erik Orring. Anledningen är att han han inte ser några långsiktiga förutsättningar för att fortsätta driva den.

– Den digitala annonseringen har vuxit så pass mycket, vilket gjort att volymen på annonsörer i papperstidningen minskat och i takt med det har priserna sjunkit. Konkurrensen med två andra gratistidningar har vi hanterat på ett bra sätt, men den digitala annonseringen blev som en konkurrent till. Och det blev för mycket.

Kan du se att ni kunde gjort något annorlunda för att öka livslängden för tidningen?

– Vi har nog gjort vad vi kunnat. Sedan har vi naturligtvis fattat en del felaktiga beslut på vägen, det gör man ju alltid. Men på det hela taget kan vi känna oss nöjda.

Erik Orring är stolt över vad tidningen varit.

– Vi har gjort en tidning som uppskattats av läsarna. Vi har haft höga ambitioner med det vi gjort och vi vet att våra läsare är jättenöjda.

Hur kommer du att minnas de här sex åren?

– Med stor glädje. Jag trodde aldrig att jag skulle bli miljardär på det här projektet, som uppstod efter diverse omständigheter sedan jag slutat på VK, men det har verkligen varit sex bra år. Jag är oerhört glad för alla som varit med – läsare, annonsörer och fantastiska medarbetare.

Elisabeth Glaas, chefredaktör och ansvarig utgivare på Umeå Tidning, kommer också att minnas åren på Umeå Tidning med glädje:

– Jag kommer att minnas tiden på Umeå tidning som oerhört fin. Jag har haft förmånen att arbeta med intelligenta, snälla och vansinnigt roliga människor och kommer att sakna det väldigt mycket. Jag är tacksam över möjligheten att ha fått vara med i alla turer som uppstår när en ny tidning ska etablera sig. Det har varit lärorikt. Jag vill också rikta ett stort tack till alla fantastiska människor som har avsatt sin tid för att bli intervjuade och till alla läsare.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev