Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ulricehamns Tidning drar ned på personalen

Publicerad: 2 maj 2019, 09:36

Ulricehamns Tidning drar ned på personalen med två reportrar. Det står klart efter att tidningens ledning, efter oenighet med fackklubben, klubbat en ny organisationsplan.


Ulricehamns Tidning kommer inte att tillsätta två tjänster där personer sagt upp sig. Det betyder att tidningens redaktion minskar från 10,5 till 8,5 redaktionellt anställda, där två chefer är inräknade. De producerar tidningens tre utgåvor per vecka och driver tidningens sajt. Efter en MBL-förhandling, som pågått en längre tid, har tidningens ledning klubbat beslutet – men fackklubben reserverade sig.

– Det kommer påverka både arbetsmiljön för oss som jobbar här, men det kommer rimligen också att påverka produkten som vi gör, vilket drabbar läsarna. Det är ju tajt redan som det är, precis som på alla tidningar, säger tidningen fackklubbsordförande Christer Seldevall.

Tidningens chefredaktör Lars Näslund säger att det är nödvändigt att nedbemanna för att tidningen ska klara ekonomin.

– Det är en fantastisk redaktion, en av Sverige bästa lokaltidningar. Men ekonomin måste gå ihop, säger han.

Han framhåller att tidningen dras med stora distributionskostnader, då produkten är papperstung. Dessutom har de, i likhet med resten av branschen, tappat annonsintäkter.

– Vår situation skiljer sig inte från många andras. Vi behöver gå över till en mer digital produkt och vi behöver anpassa kostnaderna efter intäkterna, säger han.

Tidningen har en hög hushållstäckning och en upplaga på 7.800 exemplar, i en stad med dryga 24.000 invånare. Enligt Orvesto når man 18.000 läsare.

Om fackets kritik om att nedbemanning kommer att försämra tidningen, säger Lars Näslund:

– Alla som säger att det inte spelar någon roll för innehållet att man är färre journalister lurar nog sig själva. Men vi ska försöka jobba smartare och vi kommer anpassa scheman för att kunna jobba mer anpassat på redaktionen. Jag tror att det här är en möjlig organisation för att fortsätta göra en av Sveriges bästa lokaltidningar.

Ett sätt som ledningen vill få in mer material till tidningarna är genom att öka frilansbudgeten. Det vänder sig fackklubben emot.

– Vi tycker att det är fel väg att gå. Har man anställda kan man ha en fortlöpande planering och diskussion. Om man ersätter det med frilans finns det en risk att det blir svårare att jobba och svårt att hålla en linje i det man bevakar, säger Christer Seldevall.

Lars Näslund avböjer att kommentera upplägget med mer frilansinköp.

– Vi kan säkert behöva köpa mer frilansmaterial men jag kommer inte föra förhandlingar via media. Vi har landat i att det här är den bästa lösningen, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.