Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ulf Johansson om UG:s #metoo-granskning

Publicerad: 23 april 2018, 10:20

Ulf Johansson. Foto: Fredrik Hjerling/SVT.

#Metoo-granskningen är bara i researchfasen men har redan kritiserats för vinkel och arbetsmetoder. Men UG:s ansvariga utgivare tar kritiken med ro: "Jag känner mig lugn med hur vår redaktion jobbar".


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Uppdrag gransknings redaktion arbetar just nu med en granskning av #metoo som har en planerad deadline i slutet av maj. Bland dem som fått frågan om att medverka i programmet finns medieprofilen Cissi Wallin. I oktober 2017 pekade hon ut den före detta Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen för våldtäkt i ett offentligt inlägg på Instagram. Våldtäkten ska ha skett år 2006 och polisanmälts 2011, men förundersökningen lades ner. Fredrik Virtanen nekar till alla anklagelser.

I ett Facebook-inlägg vänder sig Cissi Wallin mot att Uppdrag granskning, enligt henne, i sitt kommande program väljer att ifrågasätta kvinnornas berättelser. Hon ställer sig också mycket kritisk till hur redaktionen valt att formulera intervjufrågorna, vilka hon fått skickade till sig i ett mejl av UG:s reporter.

”Tänkte du på konsekvenserna för honom och hans familj?”, ”I förhör medger du att du skickade sms till Virtanen – så långt som två år efter den påstådda våldtäkten?” och ”du ska till och med ha skrivit att han är ‘one of the good guys’?” är några av de frågor man vill ställa till Cissi Wallin, som vid upprepade tillfällen tackat nej till att medverka.

Uppdrag gransknings ansvariga utgivare Ulf Johansson tycker att frågorna som skickats till Cissi Wallin är relevanta:

– Det här handlar om vanligt journalistiskt hederligt arbete. Dessa frågor är relevanta att ställa. Först efter intervjun tar vi ställning till vad som ska tas med i programmet. Det är mycket ovanligt att debattera sådana här saker så långt före publicering.

Cissi Wallin kallar UG:s tillvägagångssätt för ”oetiskt och rent kränkande”. Ulf Johansson håller inte med.

– Hon har haft synpunkter på frågorna som vi skickat i förväg och publicerat dem på sin Facebook-sida. Men så jobbar ju UG att vi vill att de vi intervjuar ska veta vad vi tänker ställa för frågor. Och vi låter alla intervjupersoner få tunga, tuffa frågor för att de ska få möjlighet att komma med sina bästa argument.

Finns det anledning att reflektera över hur ni närmat er kvinnor som vittnat om övergrepp?

– Jag känner mig lugn med hur vår redaktion jobbar. Vi har väldigt strikta riktlinjer och de har vi levt upp till även i detta fall. Men jag är alltid beredd att diskutera publiceringar och metoder.

Ulf Johansson tycker att det är viktigt att granska #metoo-rörelsen som till stor del präglade hösten 2017:

– #Metoo-rörelsen har varit viktig och skapat stor debatt och fått mycket utrymme i nyhetsflödet sedan i höstas. Men i spåren av den har många debattörer höjt rösterna kring vilka publiceringsbeslut som fattats och på vilka grunder. Det tycker jag är intressant att titta närmare på. Vi måste kunna se med kritiska ögon även på viktiga rörelser.

Ulf Johansson berättar att redaktionen mött flera utmaningar under arbetet med granskningen.

– En utmaning är att hantera debatten innan publiceringen. En annan är att vi måste vara oerhört noga med underlaget och faktan. Sedan är detta förstås ett oerhört känsligt ämne och det är också något vi måste förhålla oss till.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev