Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UG:s Panamagranskning vann Prix Europa

Publicerad: 24 Oktober 2016, 10:57

De läckta dokumenten visar hur den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpt politiker, kändisar, idrottare och maffian gömma utan stora summor pengar i skatteparadis. Foto: SVT

Panamadokumenten, UG:s omtalade reportage om pengatvätt och skatteflykt genom brevlådeföretag, tog hem Prix Europa i kategorin Current Affairs.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Panamadokumenten kom det material att kallas som avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca, som ligger i Panama, hjälpt regeringschefer, politiker, knarkmaffian och kändisar med noggrann skatteplanering.

Totalt arbetade omkring 400 journalister från ett 80-tal länder med att sortera bland de läckta dokumenten där namn på personer som gömt undan pengar i skatteparadis samt över 200 000 brevlådeföretag förekom. Sven Bergman och Joachim Dyfvermark, reportrar på Uppdrag granskning, var de enda svenskarna som arbetade med det historiska avslöjandet.

Efter att deras reportage Panamadokumenten sändes i april i år fick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson lämna sin post. Nu prisas reportaget internationellt på Prix Europa, festivalen för tv, radio och webbmedia.

”Fantastiskt kul och välförtjänt med priset! Uppdrag gransknings reportage är frukten av ett unikt, internationellt samarbete som jag tror imponerade stort på juryn, och det är särskilt roligt att Sven och Joachim var så ledande i arbetet. Intervjun med Islands statsminister är ett av de allra största avslöjandena som kommit ur Panamadokumenten”, säger Robert Olsson, programchef för Samhälle på SVT Göteborg till SVT.

Prisutdelningen ägde rum under en gala i Berlin, Tyskland. UG:s Sven Bergman var där för att motta priset. Totalt 21 svenska produktioner var nominerade.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.