Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

UG-reportern berättar om hatet efter #metoo-granskningen

Publicerad: 27 september 2018, 04:13

Uppdrag gransknings reporter Lina Makboul. Foto: Linda Haglund/SVT

På Journalisten.se skriver den granskande reportern Lina Makboul om hur en kampanj på sociala medier flyttade fokus från publicistiska frågor till henne själv i samband med UG:s #metoo-granskning.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Medievärlden har tidigare rapporterat om hur hat och trakasserier riktats mot Uppdrag gransknings #metoo-team. Och det började redan innan programmet #Metoo och Fredrik Virtanen sänts.

– UG:s medarbetare är inte helt ovana vid att ta emot hat och påhopp. Men aldrig tidigare har de utsatts i så stor utsträckning redan innan ett program har sänts. Det har varit en mycket, mycket tuff situation som har krävt oerhört mycket av alla inblandade, sade UG:s ansvariga utgivare Ulf Johansson till Medievärlden i samband med publiceringen.

Nu skriver den granskande reportern Lina Makboul, som var värst drabbad, om sina erfarenheter av att ha jobbat med granskningen. I ett debattinlägg på Journalisten beskriver hon hur huvudpersoner i #metoo-rörelsen drog igång en nätkampanj inför publiceringen som riktades mot henne personligen. På den följde anklagelser om jäv och påståenden om att Lina Makboul ägnade sig åt en ”modern häxbränning”.

I slutet av maj sändes så programmet – och det fortsatte att väcka starka känslor. Granskningsnämnden för radio och tv fick in över 2 000 anmälningar. En månad senare kom beskedet att flera av de tidningar som varit föremål för UG:s granskning fällts i PON för sina #metoo-publiceringar. Men trots det lyste mediedebatten med sin frånvaro, skriver Lina Makboul.

”Men på sociala medier var debatten högst levande. Men den handlade inte om mediernas haveri. Den handlade om mig. Totala främlingar, som aldrig träffat mig gav utlåtanden om min personlighet och mentala stabilitet. Och en del berättade hur de skulle skada mig fysiskt.

Jag tog tidigt skärmdumpar på nästan samtliga hatiska och hotfulla uttalanden.”

I ett instagraminlägg skriver Cissi Wallin, som deltog i UG:s program och i samband med det publicerat flera inlägg om Lina Makboul på sociala medier, att hon kommer att bemöta texten inom kort.

Läs också

Hat och trakasserier mot UG:s #metoo-team (2018-06-01)

Massanmälningar mot Uppdrag granskning (2018-05-31)

Fredric Karén svarar på UG:s kritik (2018-05-31)

UG kritiserar rapporteringen om Virtanen (2018-05-30)

Uppdrag Granskning bemöter anklagelserna om jäv (2018-05-29)

Ulf Johansson om UG:s #metoo-granskning (2018-04-23)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.