Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UG-producenten: ”Kritikernas angreppstaktik liknar Trumps”

Publicerad: 7 Juni 2018, 05:37

Axel Gordh Humlesjö, producent på Uppdrag granskning. Foto: Sofia Sabel

Uppdrag gransknings producent Axel Gordh Humlesjö tar det kritiserade programmet "#metoo och Fredrik Virtanen" i försvar.


Ämnen i artikeln:

SVTSVT Play

För en vecka sedan sändes Uppdrag gransknings reportage ”#metoo och Fredrik Virtanen”, som väckt stor uppståndelse och debatt.

Syftet med programmet var att granska hur medierna hanterade de uppgifter om sexuella trakasserier och övergrepp som spreds i sociala medier under metoo-uppropet. Granskningen hade dock fokus på fallet med Fredrik Virtanen, som fick sparken från Aftonbladet efter anklagelser om övergrepp från flera kvinnor.

I centrum stod medieprofilen Cissi Wallin, som i början av metoo-uppropet lade ut ett inlägg på Instagram där hon anklagade Virtanen för våldtäkt.

Uppdrag granskning har fått ta emot hård kritik för programmet, som anklagats för att skuldbelägga de kvinnor som vågat berätta om sina erfarenheter i samband med #metoo.

I en debattartikel på DN Kultur liknar Uppdrag gransknings producent Axel Gordh Humlesjö i dag kritiken mot programmet vid USA:s president Donald Trumps ”fake news”-retorik.

Han skriver att presidentens tal om ”fake news” och journalister som ”enemy of the people” har upprört många här hemma, men menar att när man analyserar hans gräsrotsrörelse och dess attacker mot medierna finns det oroande likheter med det som de senaste månaderna beskrivits som ”kriget mellan #metoo-rörelsen och Uppdrag granskning”.

”Snabbt fördes Uppdrag granskning in i ett politiskt narrativ där vi beskrevs som en slags opposition som ville slå tillbaka mot #metoo. Trots att vi har en lång historia av att granska hur kvinnor drabbas av sexualbrott – program som ‘Våldtäkten i Bjästa’, ‘Män som näthatar kvinnor’ och ‘Ridläraren i Skåne’ – menades det i rörelsens forum att det fanns en kvinnofientlig kultur på Uppdrag gransknings redaktion”.

Han skriver vidare att det kort innan programmet sändes startades en ”klassisk desinformationkampanj och att det under våren använts en ”rad välkända grepp” för att skadeskjuta reportaget.

Torsdagen den 31 maj då ”#metoo och Fredrik Virtanen” publicerades på SVT Play och sedan sändes i SVT på kvällen, började anmälningar mot programmet att strömma in till Granskningnämnden för radio och tv.

Över 850 anmälningar kom in bara under torsdagseftermiddagen, där de flesta anmälare ansåg att programmet höll Fredrik Virtanen om ryggen.

Axel Gordh Humlesjö skriver i debattartikeln att det är bra att Uppdrag granskning anmäls, då det bidrar till att man utvecklas.

”Men detta handlar om något annat. Om samordnade attacker mot ett reportage som inte ens har hunnit sändas, om vantolkningar av fakta och medvetet planterade lögner”.

Amanda Törner

mvredaktion

Läs också

UG och Aktuellt tog olika utgivningsbeslut

Hat och trakasserier mot UG:s #metoo-team

Massanmälningar mot Uppdrag granskning

Fredric Karén svarar på UG:s kritik

PeO Wärring: Härdsmältan efter #metoo fortsätter i Uppdrag granskning

Isobel Hadley-Kamptz: UG går vilse i sin #metoo-granskning

UG kritiserar rapporteringen om Virtanen

Uppdrag granskning bemöter anklagelserna om jäv

Ämnen i artikeln:

SVTSVT Play

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.