Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UG och Aktuellt tog olika utgivningsbeslut

Publicerad: 1 Juni 2018, 07:52

SVT:s undersökande program Uppdrag granskning publicerade på onsdagen ett avsnitt som handlade om #metoo och mediernas hantering av anklagelserna mot Fredrik Virtanen.

I Uppdrag gransknings #metoo-avsnitt publicerades namnet på den i dag vuxna kvinna som vid 14 års ålder kontaktade Fredrik Virtanen och fick en sexinvit som svar. Riksnyheternas ansvariga utgivare valde i stället att anonymisera kvinnan. Medievärlden har pratat med utgivarna om hur de resonerat.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Att Uppdrag gransknings program om Fredrik Virtanen och #metoo väckt starka reaktioner är tydligt. Efter sändningen har Granskningsnämnden för radio och tv tagit emot över 1 000 anmälningar som rör programmet.

Medievärldens kolumnist PeO Wärring kritiserade i går avsnittet. Det han framför allt vänder sig mot är att UG namngav den i dag vuxna kvinna som i medier berättat om en kontakt hon tog med Fredrik Virtanen via Facebook när hon var fjorton år. När medierna beskrev kontakten slog flera av dem fast att Fredrik Virtanen svarat på den då fjortonåriga flickans vilja om att få praoa hos honom med en sexinvit, vilket UG genom Fredrik Virtanens samtalshistorik kunde visa inte stämde.

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson berättar hur han resonerat kring namnpubliceringen av kvinnan:

– Vi valde att publicera hennes namn av två anledningar. Dels för att hon inte anklagas för något annat än att inte ha kommit ihåg var hon skrev när hon var fjorton år. Dels för att hon i dag är krönikör på en stor svensk lokaltidning, och därigenom har en betydelsefull plattform.

Var det viktigt för historien, anser du, att gå ut med hennes namn?

– Nej, det var det inte. Men det är viktigt att framhålla att det inte handlar om några allvarliga anklagelser som riktas mot henne. Vad vi lyfter är ju att ett antal medier okritiskt publicerat felaktiga uppgifter om den kontakt hon tog med Fredrik Virtanen.

I efterhand har Uppdrag granskning valt att lägga in en skylt i Play-versionen där det framgår att kvinnan, efter Fredrik Virtanens första svar, sökte en praoplats hos honom. Information som broadcast-tittarna fick höra av en hallåa som gick in live.

Vad tänker du om att ni har behövt uppdatera Play-versionen med den informationen?

– Vi har inte påstått att hon aldrig har sökt en praoplats, däremot har vi sagt att Fredrik Virtanens svar – tvärtemot vad flera medier rapporterade – inte var ett svar på en praoansökan. Men eftersom informationen om att hon senare sökt en praoplats är viktig för henne har vi valt att lägga till det.

Efter publiceringen har Uppdrag gransknings redaktion bland annat fått kritik för att inte ha ställt tillräckligt kritiska frågor till Fredrik Virtanen samt för att ha misstänkliggjort brottsoffer.

Finns det något i den kritik som framförts som du kan hålla med om i dag?

– Det är helt omöjligt att svara på eftersom det handlar om över 1 000 anmälningar till Granskningsnämnden. Men vi kommer givetvis att grundligt utvärdera och fundera kring allt detta. Men att – i den här floden av attacker  – säga att det här eller det där borde vi ha gjort annorlunda är omöjligt, säger Ulf Johansson.

Samma dag som det omtalade avsnittet publicerades togs det också upp i ett inslag i Aktuellt. Där valde dock den ansvariga utgivaren att anonymisera den kvinna som berättat om sin Facebook-kontakt med Fredrik Virtanen.

Eftersom Charlotta Friborgs publiceringsbeslut, som hon fattat i egenskap av ansvarig utgivare för Riksnyheterna, granskats i Uppdrag gransknings #metoo-avsnitt valde hon att utse SVT Nyheters programchef Eva Landahl till tillfällig ansvarig utgivare för onsdagens program. Eva Landahl förklarar hur hon resonerat kring att anonymisera kvinnan:

– Rapport och Aktuellt har en helt annan räckvidd än Uppdrag granskning. Vi når helt enkelt ut till många fler tittare, säger hon och fortsätter:

– Dessutom bedömde vi att vi kan berätta kärnan i den historien utan att publicera den här kvinnans namn. Hon är inte heller någon stor opinionsbildare som är känd för hela svenska folket.

Läs också

Hat och trakasserier mot UG:s #metoo-team

Massanmälningar mot Uppdrag granskning

Fredric Karén svarar på UG:s kritik

PeO Wärring: Härdsmältan efter #metoo fortsätter i Uppdrag granskning

Isobel Hadley-Kamptz: UG går vilse i sin #metoo-granskning

UG kritiserar rapporteringen om Virtanen

Uppdrag granskning bemöter anklagelserna om jäv

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.