Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”UG bekräftar det jag skrev”

Hannes önskan var att han absolut inte skulle bli identifierad – trots det publicerades hans mamma med bild och förnamn. Det är ledsamt att en av Sveriges största och mest prestigefyllda redaktioner inte känner mer omsorg om de riktiga människor de försöker skildra, skriver Isobel Hadley-Kamptz i ett svar till Ulf Johansson.

Publicerad: 11 april 2019, 06:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Isobel Hadley-Kamptz


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Det här är ett svar på Uppdrag granskning ansvariga utgivare Ulf Johanssons replik Isobel Hadley-Kamptz krönika.

Det är lite märkligt att Uppdrag Granskning inleder med att säga att min text är full av fel för att därefter bekräfta det jag sade. Hannes mamma berättade för honom att hon blivit intervjuad, senare pratade han med Uppdrag Granskning. Precis som jag skrev.

På twitter direkt efter programmet förklarade en tittare för UG att teorin om Rapid Onset Gender Dysphoria har tvingats till omfattande korrigeringar, till den grad att den enda studien om fenomenet nu knappt säger något alls. Då svarade UG med att uppmana henne att ”googla”, trots att hon precis länkat till den medicinska tidskrift där de här korrigeringarna gjordes. Svaret nu tyder på att UG fortfarande inte förstått att de hänvisar till dålig vetenskap som alltså inte håller.

Hannes berättade för mig att han sade till reportern att han absolut inte ville kunna bli identifierad men att han blev lugnad av att hon sade att mamman bara skulle framträda med förnamn. Givetvis trodde han att det innebar att hon skulle anonymiseras, inte att hon skulle vara med öppet i bild, med enbart efternamnet borttaget. Nu känner han sig lurad av reportern, att det verkade som om hon förstod och tog till sig hans oro men att hon uppenbarligen inte brydde sig om hans rätt rimliga önskan att inte hängas ut av sin mamma för miljontals tittare. Det är ledsamt att en av Sveriges största och mest prestigefyllda redaktioner inte känner mer omsorg om de riktiga människor de försöker skildra.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News