Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

UD är Årets rullgardin

Publicerad: 28 Mars 2018, 06:57

Utrikesdepartementet och Margot Wallström har tilldelats utmärkelsen Årets Rullgardin av Föreningen Grävande Journalister för att myndigheten "visat upp allvarliga brister i sin hantering av svensk offentlighetsprincip".


Utrikesdepartementet har fått återkommande kritik, bland annat från justitieombudsmannen (JO) och riksdagens konstitutionsutskott (KU), för att ha dröjt med utlämnande av allmänna handlingar.

Nyhetsbyrån TT fick vänta i hela åtta månader för att ta del av handlingar som rörde den förra Sidachefen Charlotte Petri Gornitzkas förehavanden under hennes uppdrag för OECD. Den långsamma hanteringen ligger till grund för FGJ:s val av UD och Margot Wallström till Årets rullgardin.

Juryns nominering lyder:

”För att med ett slött och nonchalant förhållningssätt till svensk offentlighetsprincip i åtta månader förhalat och försvårat en viktig granskning av hur skattemedel använts vid dyra posteringar utomlands. Myndigheten – en av Sveriges viktigaste och direkt underställd den svenska regeringen – har gång på gång visat upp allvarliga brister i hanteringen av begäranden om allmänna handlingar, och flera gånger anmälts för att ha misslyckats med att högtidlighålla den transparens som svenska medborgare kräver av en myndighet. Årets Rullgardin tilldelas Utrikesdepartementet, och departementets högst ansvarige, utrikesminister Margot Wallström.”

Utmärkelsen är Föreningen Grävande Journalisters sätt att uppmärksamma och visa sitt stöd för den granskande journalistiken. Priset delas ut på Grävseminariet 2018 i april i Helsingborg. En inbjudan har gått ut till Margot Wallström.

Senast i förra veckan JO-anmäldes UD av Journalistförbundet för att det inte fått tillgång till Margot Wallströms e-postlogg som begärdes ut för över tre månader sedan.

Läs också

SJF JO-anmäler UD

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.