Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tyst diplomati räcker inte i Isaak-fallet

Publicerad: 14 Januari 2009, 06:43

Den svenska regeringens lirkandet med Eritreas diktatur har inte ökat möjligheterna för att frige Dawit Isaak. Det skriver tv-journalisten Lars Adaktusson i Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakEULars AdaktussonUD

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan september 2001.

Lars Adaktusson anser att den svenska regeringen varit alltför passiv och skriver:

”Med tilltagande frustration följer en berättigad undran över vad regeringen egentligen gör i fallet Dawit Isaak och vilka bedömningar det är som ligger till grund för uppfattningen att tyst diplomati utgör den enda vägens politik”.

Han ifrågasätter varför UD sade nej till att vädja om frigivning i samband med att en delegation med EU-parlamentariker i höstas besökte Eritrea.

Adaktusson är också kritisk till att UD inte verkar för att EU:s förslag på ökat bistånd till Eritrea inte kopplas till ett tydligt krav på frigivning av Dawit Isaak.

I dag ska en resolution om situationen i länderna på Afrikas horn behandlas i EU-parlamentet. Även fallet Dawit Isaak kommer att diskuteras på initiativ av Olle Schmidt (fp) och Eva-Britt Svensson (v).

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.