Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tysklands regering vill göra fejknyheter olagliga

Publicerad: 19 December 2016, 09:31

Facebook ska kunna straffas för visst innehåll om det tyska lagförslaget blir verklighet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Tysklands regering kräver att nätjättarna tar krafttag mot falska nyheter som sprids via sociala medier. Enligt ett nytt lagförslag som väntas presenteras i slutet av veckan ska falska nyheter och inlägg som innehåller hets mot folkgrupp raderas från den plattform det publicerats på inom 24 timmar efter att det uppmärksammats. Om inte riskerar plattformen böter på 500 000 euro (4,9 miljoner SEK) per inlägg.

”Åtalbart förtal måste raderas omgående, så fort det anmäls. Det måste också bli lättare för användare att anmäla fejkade nyheter”, säger Tysklands justitieminister Heiko Maas i en intervju med Bild am Sonntag.

När en publicering av en falsk nyhet uppmärksammas måste, enligt lagförslaget, en rättelse till de som drabbats publiceras. I den ska det också framgå vem avsändaren till desinformationen är.

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, har lovat att sociala medier-nätverket ska vidta åtgärder mot falska nyheter och nyligen lade han fram en rad förslag på hur det arbetet ser ut framåt. Anledningen är den kritik som riktats mot företaget efter att desinformation spridits på Facebook i samband med höstens amerikanska presidentval.

Det tyska lagförslaget läggs fram mot bakgrund av en växande oro kring att spridningen av falska nyheter på sociala medier ska bli ett problem i landet under nästa års valrörelse.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.