Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Twitter, Youtube och Facebook stäms för att inte agerat mot näthat

Publicerad: 23 Maj 2016, 05:47

Nätverken måste bli bättre på att rensa bort hot och rasistiska inlägg, det menar två franska grupper som uppger att de lämnat in en stämningsansökan.


Ämnen i artikeln:

TwitterYoutubeFacebook

Bakgrunden till stämningen är att organisationerna hävdar att Twitter, Youtube och Facebook inte varit tillräckligt snabba med att ta bort innehåll som anses rasistiskt, antisemitiskt, homofobiskt eller terrorismförhärligande. Enligt fransk lag måste webbsajter nämligen radera den typen av kommentarer och dessutom meddela franska myndigheter.

Stämningen, som Union of Jewish Students of France (UEJF) och SOS-Racisme står bakom, lämnades in på söndagen, enligt AFP.

Grupperna hänvisade till en undersökning som genomfördes under sex veckor i nu i våras. Av testet framgick att bara en liten andel av de totalt 586 fall av hatkommentarer ströks inom den tid som krävs enligt fransk lag. Enligt undersökningen togs 4 procent av hatkommentarerna bort på Twitter, 7 procent på Youtube och 34 procent på Facebook.

”Det är ett mysterium huruvida de modererande grupperna på sociala medier faktiskt arbetar”, säger Sacha Reingewirtz, ordförande i UEJF.

Dominique Sopo, chef för SOS-Racisme, kommenterar valet att dra Twitter, Youtube och Facebook inför rätta:

”Vår juridiska process syftar till att få myndigheterna att tillämpa lagen så att dessa organisationer faktiskt börjar följa den.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TwitterYoutubeFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.