Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Twingly lanserar europeisk bloggsökmotor

Publicerad: 3 April 2008, 06:37

Idag lanserar Primelabs bloggsökmotorn www.twinlgy.com som ska konkurrera med Googles bloggsök. Den ska finnas på många språk, vara hyggligt spamfri och låter användarna vara med och förfina sökresultaten.


– Vi kommer att täcka bloggar från hela världen men koncentrerar oss på att bli nummer ett i Europa, både när det gäller att kontrollera spam och att arbeta med alla olika språk, säger Martin Källström, vd på Twingly, i ett pressmeddelande.

I Medievärlden nummer 2 -08 intervjuade vi Primelabs vd Martin Källström om bloggsökmotorn:

..Primelabs affärsidé är inte främst sammanlänkningen av mediesajter och bloggar utan insamling av data. Om någon månad lanserar företaget en europeisk sökmotor.

– Nu vi går tillbaka till grundidén vi hade när vi startade.

Google har redan ett internationellt bloggsök, men enligt Martin Källström har det varit en besvikelse så här långt.

– De lanserade en bloggsökmotor som var tillräckligt bra för att slå ut alla konkurrenter och har sedan inte utvecklat den ett dugg. Google dödade utvecklingen på bloggsök.

Effekten blev att andra aktörer styrde över sin utveckling från sök till  portaler. I Europa finns det nu gott om bloggportaler, som Knuff och Bloggportalen i Sverige, men ingen sökmotor, utöver Googles.

– Vårt bloggsök blir användarmässigt bättre än Googles. Vi ska fokusera på att lyfta fram diskussioner så att man utöver själva sökträffen ser vilka bloggar som länkat till den.

Enligt Martin Källström kommer sökmotorn att bli nästan helt spamfri. Twingly började med att indexera ett fåtal kända bloggar och följde sedan länkarna från dessa. Tanken är att en riktig blogg inte länkar till en spamblogg.

– Det har varit ett stort problem för sökmotorer att det kommer in spam i resultaten. Vi kommer att hålla manuell koll. Vår innovation ligger mycket i att utveckla verktyg för den kontrollen.

Släpper ni fram bloggar med olagligt innehåll?

– Vi vill inte bidra till att gömma undan bloggvärldens baksidor. Det är samma frågeställning som en journalist står inför: Om man skriver om rasism ger man samtidigt rasismen viss uppmärksamhet.

Det verkar vara ganska lätt att reta upp den svenska bloggvärlden, hur har ni lyckats behålla dess förtroende?

– Vi har försökt att alltid sätta bloggarens intresse framför de kommersiella intressena. Vårt mål är att alla tjänster vi utvecklar ska vara till fördel för bloggarna.

Lyssnar ni mycket?

– Ja ibland för mycket tror jag. Om man lyssnar på alla är det svårt att få en kreativ höjd på utvecklingen.

– Det roligaste med det vi gör att det är så många som är passionerat egangagerade i våra tjänster. Och det är värdefullt för utvecklingsarbetet att få ständig återkoppling.

Primelabs vill också lyfta fram bloggläsarna som en del av bloggvärlden och ge dem verktyg för att rekommendera innehåll och påverka sökresultaten.

– Bloggläsarna är som en mörk massa som ingen vet något om. De kommer aldrig fram annat än i bloggarnas kommentarsspår, och de flesta bloggläsarna skriver inte ens några kommentarer. Alla är ju inte intresserade av att medverka i diskussionen men de kan ändå vara engagerade läsare.

Twinglys nya bloggsökmotor lanseras i en stängd betaversion, den som vill testa tjänsten kan ansöka om en inbjudningskod.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.