Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Två tidningar fälls för anklagelser mot lärare

Publicerad: 7 Maj 2012, 07:54

Två olika fall med anklagade lärare har lett till att Bohusläningen och Gefle Dagblad klandras av PON.


Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Föräldrar till elever i klass fyra vägrade släppa iväg sina barn till skolan då klassens tilldelade lärare uppgavs ha en historia av våld och kränkande behandling av sina elever. Det berättade Bohusläningen i augusti 2011.

Kommunens skolchef höll fast vid att läraren var lämpad för sitt arbete. Bohusläningen anmäldes av läraren, som menade att flera sakuppgifter var felaktiga och att hon utsatts för förtal. Eftersom det var en liten ort visste alla att det var henne det handlade om.

PO menar att utpekandet i kombination med det faktum att hon inte tillåtits kommentera påståendena om hennes beteende i klassrummet utgör en oförsvarlig publicitetsskada.

PON delar PO:s bedömning och klandrar Bohusläningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Också Gefle Dagblad klandras. Här handlar det om en förskolelärare som även hon drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada, efter att ha anklagats för att ha stängt in barn och hotat ställa ut dem på gatan om föräldrarna inte hämtar i tid.

Men tidningens enda källa var en mammas berättelse. Rubriken ”Treåring instängd på dagis” och underrubriken ”Personalen stängde in sonen när mamman inte hämtade honom i tid” är dock tydliga ställningstaganden för mammans version.

Enligt förskoleläraren var uppgifterna osanna och grundades i att mamman låg i konflikt med förskolan.

Läs fällningarna i sin helhet här.

Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.