Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Två stora sparpaket i norska mediehus

Publicerad: 15 September 2016, 10:38

Torsdagen var en mörk dag för de norska medieföretagen. Två stora sparpaket presenterades. – En av de tuffaste dagarna i Adresseavisens 249-åriga historia, säger tidningens chefredaktör Tor Olav Mørseth.


Ämnen i artikeln:

Schibsted

Polariskoncernen måste förbättra resultatet med omkring 120 miljoner norska kronor fram till 2020. Därför ska upptill var femte tjänst försvinna. 1 000 anställda i koncernen ska bli 800.

– Det här är en av de tuffaste dagarna i Adresseavisens 249-åriga historia, säger tidningens chefredaktör Tor Olav Mørseth till Medie24.com 

Adresseavisen ska minska antalet anställda från 230 heltidstjänster i dag till omkring 190 nästa år. Av dessa kommer omkring hälften av tjänsterna tas på den redaktionella sidan. Men om inte kurvorna vänder kommer alltså ytterligare ett 30-tal tjänster att sparas in i nästa skede.

Vilket i så fall innebär att var tredje anställd i dag har fått gå till 2020.

Schibstedägda Aftenposten måste också minska sina kostnader. Det ska bland annat ske genom att 40 tjänster ska sparas in. Merparten av dessa på den redaktionella sidan. Det motsvarar omkring 20 procent av alla anställda journalister på tidningen.

Ledningens mål är att det ska kunna ske på frivillig väg. De anställda som kan tänka sig att gå själva har två veckor på sig att bestämma sig. De får i så fall nio månadslöner i avgångsvederlag om de inte varit anställda i mer än 25 år, då kan de få sju månadslöner till.

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.