Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Två kulturministrar inför KU om presstödet

Publicerad: 10 April 2007, 11:04

På torsdag får såväl den nuvarande som den förra kulturministern svara på konstitutionsutskottets frågor om hur presstödsfrågan har hanterats. Lena Adelsohn Liljeroth får svara för den nya regeringens sätt att dra tillbaka förändringarna av presstödet - Leif Pagrotsky varför han inte blev informerad om EU-kommissionens invändningar mot stödet.


KU har vikt knappt två timmar för att fråga ut kulturministrarna.

Det är socialdemokraterna i KU Morgan Johansson och Helene Petersson som anmält Lena Adelsohn Liljeroth och nuvarande regeringen. Kärnan i deras anmälan är att Cecilia Stegö Chilò, nya regeringens första kulturminister, den 9 oktober med bara ett telefonsamtal från kommissionen, den 20 september, som grund, drog tillbaka de förändringar av presstödet som riksdagen beslöt om i juni.

– Vi vill gärna veta vad som egentligen hände när beslutet togs, och varför inte statusen på telefonsamtalet ifrågasattes, säger Morgan Johansson.
– Och så frågar man sig om det ska gå till så, att regeringen lägger sig platt, utan att höra riksdagen som fattat beslutet.

Folkpartiets ledamot Mauricio Rojas har anmält Leif Pagrotsky för att han inte blev informerad om kommissionens ifrågasättande av presstödet – samma telefonsamtal – trots att han var minister till och med 6 oktober. Mauricio Rojas ifrågasätter ministerns rutiner och instruktioner till departementet.

Ingvar Svensson, för kristdemokraterna i KU, och engagerad i presstödsfrågan, tror inte att utfrågningarna kommer att ge något nytt utöver det som redan är känt.
– Men vi brukar inte säga nej när någon ledamot anmäler och inte drar tillbaka.

Det viktiga i presstödsfrågan sker nu på departementen, där den fortsatta förhandlingen med  EU-kommissionen förbereds.
– Jag har inte fått någon riktig rapport om det som hände i Bryssel, säger Ingvar Svensson.
Kulturministern lovade i interpellationsdebatten i november att alla partier skulle bjudas in att vara med i processen. Hur har det blivit med det?
– Vi har inte involverats alls.
Kommer du att ta upp det med henne på torsdag?
– Nej, det blir den inofficiella vägen.

KU-utfrågningarna är öppna och kommer att sändas av 24 Direkt och som webb-tv på riksdagens hemsida.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.