Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Två haverier för SvD i helgen

Publicerad: 31 Januari 2011, 09:26

I fredags låg sajten nere i åtta timmar och i lördags försvann nätet i Schibstedhuset. Det var riktigt skakigt, säger webbchefen Fredric Karén.


Ämnen i artikeln:

Svd.se

I fredags låg svd.se nere i åtta timmar, mellan klockan tre på eftermiddagen och halv två natten mot lördagen. Bakgrunden är att Svenska Dagbladet flyttade webbens servrar redan 2009. Nu när Schibsted IT skulle flytta tidningens servrar till en annan serverhall fanns det kvar en del kopplingar till webben som ingen hade tänkt på. Det ledde till ett databashaveri och att ingen kom åt publiceringsverktyget Escenic.

Ett så långt driftstopp har jag inte upplevt förut. Det var tur i oturen att det hände en fredagskväll, men just denna fredagskväll var det å andra sidan två stora nyhetshändelser: handbollen och Egypten, säger Fredric Karén, chef för SvD.se.

SvD:s nödsajt visade en kopia av svd.se som sajten såg ut klockan tre på eftermiddagen.

Vi föredrog att göra det hellre än att visa ett felmeddelande. Men hade felet varit kvar på lördagen hade det nog inte gått, det blir parodiskt till slut.

Lördag eftermiddag kom nästa haveri: då dök nätet i hela Schibstedhuset. Eftersom Escenic är ett webbaserat verktyg hotades även papperstidningen. Det gick inte heller att koppla upp sig med 3G-modem eller på andra nät eftersom inställningarna för VPN nyligen ändrats.

Det var riktigt skakigt där ett tag, men en timme innan vi skulle lämna första upplagan fungerade nätet igen. Vi sprang omkring här med usb-stickor och lyckades få ut tidningen till slut, säger Fredric Karén.

Har ni hunnit utvärdera haverierna?

Nej, inte än. Vi håller nu på och listar de saker som hände.

Nödsajten är bara en kopia av den gamla sajten, skulle det gå att ha en nödsajt som man kan uppdatera också?

Ja, eller i all fall kunna publicera ett inlägg där man förklarar vad som händer. Vi gjorde det på Twitter, men många av våra kärnläsare finns ju inte där. Det skulle vara spännande om det gick att lösa på något annat sätt.

Sedan lördag kväll har allt fungerat som det ska.

Fredric Karén har bloggat om driftstoppet på SvD.se-bloggen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Svd.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.