Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Två årslöner för den som slutar på Sydsvenskan

Publicerad: 16 november 2007, 10:53

24 månadslöner. Så mycket kan en person som jobbat länge på Sydsvenskan kvittera ut om han eller hon accepterar tidningens erbjudande om avgångsvederlag.


På tre år har Sydsvenskan gått från 0 till 100 miljoner kronor i vinst. Tidningen har i dag 450 anställda och ska bli färre. Nyligen presenterades ett erbjudande om avgångspension och avgångsvederlag.

Cirka 65 anställda som under nästa år fyller 60 år eller mer erbjuds avgångspension. Av dem är drygt 40 personer journalister.

Avgångsvederlagen riktar sig personer som jobbat i minst 8 år på företaget. Den som arbetat i minst 19 år på Sydsvenskan erbjuds 24 månadslöner (se faktarutan för ytterligare detaljer).

Det låter som ett generöst erbjudande. Hur många hoppas ni nappar?

– Vi tror att intresset är stort, vi har fått många förfrågningar. Men exakt hur många det blir är svårt att säga, säger Anette Östergren, personaldirektör.

Hon säger att Sydsvenskan bland annat tittat på Dagens Nyheters upplägg när man utformat detaljerna. Parallellt med avgångserbjudandet genomförs flera andra projekt och översyner på Sydsvenskan. Åtgärder som alla syftar till att organisationen ska bli mer effektiv. Redaktionen ser bland annat över möjligheterna att flytta mer arbete från natt till dag för att minska kostnaderna för ob.

Senast den 29 februari 2008 ska de anställda lämna besked om de är intresserade av avgångspension eller avgångsvederlag.

Hur många av de personer som slutar ska ersättas?

– Det vet vi inte, men det kommer att bli nyanställningar.

Framför allt på redaktionen?

– Om många journalister väljer att sluta så låter det ju rimligt att vi behöver förstärka på redaktionen.

Senaste gången Sydsvenskan genomförde ett sparpaket var för tre år sedan.

– Jag är tacksam över att vi kan komma med ett sådant här erbjudande i goda tider. För tre år sedan var läget ett helt annat, säger Anette Östergren.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.