Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TV4s prövningstillstånd kan ge tidningarna en öppning

Publicerad: 2 Augusti 2006, 13:48

Kammarrätten har gett TV4 prövningstillstånd i striden mot Lotteriinspektionen om rätten att visa liveodds och sponsorsskyltar. Det kan ge dagstidningarna en ny öppning. - Vi välkomnar varje prövning, säger Tidningsutgivarnas vd Barbro Fischerström.


TV4 har förbjudits att visa odds och sponsorsskyltar kopplade till utländska spelbolag av Lotteriinspektionen. Beslutet har överklagats, men Länsrätten har gått på Lotteriinspektionens linje.
TV4 hävdar att oddsen och sponsorsskyltarna är meddelanden som hör under Yttrandefrihetsgrundlagen YGL – och den är rättsligt starkare än lotterilagen.  Lotteriinspektionen har därför ingen rätt att ingripa.
Kammarrättens beslut att ta upp frågan är en möjlighet – också för dagstidningarna. Aftonbladet och Expressen dömdes för ett år sedan i Stockholms tingsrätt för att ha publicerat annonser för utländska spelbolag.  Efter domarna har man fortsatt publicera annonser. Det ledde till att Lotteriinspektionen i december i fjol förbjudit tidningarna att publicera fler annonser, med vitesföreläggande om 150 000 kronor. Varje annons straffas med vitet.
– Vad vi kan hoppas på är att rättsläget är det samma som för tidningarna som publicerat odds, säger Barbro Fischerström. Kärnfrågan är om TF och YGL ska gälla, vilket vi hävdar.
Domarna mot Aftonbladet och Expressen har överklagats.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.