onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TV4:s sändningstillstånd inte hotat i nuläget

Publicerad: 27 augusti 2018, 12:15

MPRT:s tillsynsärende mot TV4 ligger vilande fram till att affären godkänts av EU:s konkurrensmyndighet. Och Enligt Helena Söderman, verksjurist på MPRT, krävs det mycket starka skäl för att en återkallelse av TV4:s sändningstillstånd ska bli aktuellt. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

TV4Telia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Medievärlden rapporterade i förra veckan att Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ska granska om villkoret i TV4:s sändningstillstånd som rör ägarförändringar har överträtts med anledning av att Telia köpt verksamheten. Om tillsynen visar att så är fallet kan sändningstillståndet komma att dras in.

Men nu skriver MPRT i ett pressmeddelande att ärendet mot TV4 ligger vilande i avvaktan på att EU-kommissionen godkänner förvärvet enligt EU:s förordning om kontroll av företagskoncentrationer. Och ett sådant godkännande kan dröja fram till andra hälften av 2019. Någon ytterligare åtgärd från MPRT:s sida är därför inte aktuell i nuläget.

Magnus Törnblom, press- och kommunikationschef på TV4, är inte oroad över MPRT:s tillsyn:

”Ur vårt perspektiv är det en självklarhet att MPRT tittar på det här, det är ju de facto en följd av hur systemet med sändningstillstånd ser ut, och därför helt väntat. Vid överlåtelser eller ändrade ägarförhållanden ska dessa godkännas av MPRT. Vi känner oss helt trygga med att MPRT – helt i enlighet med hur systemet är utformat – gör en sedvanlig och oberoende prövning av det i sinom tid”, skriver han i ett mejl till Medievärlden.

Enligt Helena Söderman, verksjurist på MPRT, har det aldrig hänt att myndigheten återkallat något sändningstillstånd med anledning av att ägarförhållanden och inflytande har förändrats mer än i begränsad omfattning.

”Det kan framhållas att det följer av radio- och tv-lagen att ett beslut om återkallelse får fattas endast om det inte framstår som en alltför ingripande åtgärd. Av förarbeten till lagen framgår att en återkallelse medför en faktisk inskränkning av yttrandefriheten och det krävs därför mycket starka skäl för att en återkallelse ska bli aktuell”, skriver hon i ett mejl till Medievärlden.

Läs också

TV4:s sändningstillstånd kan hotas av MPRT:s tillsyn (2018-08-23)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev