Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TV4-reporter hindrades att filma efter skottlossning

Publicerad: 6 Februari 2017, 08:12

En TV4-reporter i Göteborg blev på fredagen angripen och hotad. Foto: TV4

En medarbetare på TV4 på hindrades fysiskt och hamnade i en hotfull situation när två personer försökte stoppa henne från att filma en restaurang. Händelsen har polisanmälts. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SVT

I fredags utsattes en TV4-reporter för en hotfull incident. Det hela utspelade sig i Göteborgsstadsdelen Angered, när hon skulle filma på allmän plats utanför den restaurang där en skottlossning ägde rum på torsdagskvällen. Två män med hotfullt beteende krävde då genom en fysisk konfrontation att hon skulle stänga av kameran.

TV4Nyheternas chef Anders Oxelström kallar angreppet för oacceptabelt:

– Det är givetvis helt oacceptabelt att en journalist på allmän plats blir fysiskt hindrad att utföra sitt arbete och hotfullt bemött. Det är en självklarhet för oss att polisanmäla.

Hur kommer ni att utreda det som hände i fredags?

– Vi har haft en intern diskussion med alla berörda där vi kartlagt händelseförloppet. Vi har en bra bild av det som hände.

Hur vanligt är det att era medarbetare hotas när de är ute i tjänsten?

– Det förekommer tyvärr, och som på andra redaktioner är våra medarbetares säkerhet en fråga som tar allt mer tid. Vi har ett annat fokus på detta nu än för några år sedan. Bekymmersamt nog finns inga tecken på att situationen skulle förändras till det bättre.

Har hotens karaktär förändrats?

– Möjligen. En iakttagelse vi gör, utan att ha genomfört någon vetenskaplig undersökning, är att respekten för journalistikens roll i samhället minskar. Journalister ifrågasätts mer. Det finns också en okunskap om de fria mediernas roll i en demokrati. Det gör att nya typer av hotfulla situationer uppstår, där det publicistiska uppdraget ifrågasätts i grunden på ett sätt vi inte tidigare har sett.

Under fredagen blev också medarbetare från SVT Nyheter Väst uppmanade att inte filma på platsen, rapporterar SVT.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.