Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TV4: Publiceringen var godkänd

Publicerad: 9 Februari 2011, 14:11

Enligt TV4 hade den 21-årige mannen gett ett muntligt godkännande till publiceringen i Svensk maffia, efter att han skrivit ett brev där han bad om att slippa vara med.


Ämnen i artikeln:

TV4

TV4 har nu gett sin bild av turerna som föregick publiceringen av den 21-åring som medverkar som gängmedlem trots att han lämnat det kriminella livet. Så här skriver Fredrik Lundberg, chef för samhällsredaktionen på TV4, och Lasse Wierup, redaktör för Svensk maffia, i ett uttalande:

”Veckan innan programmet sändes ringde en till Martin anhörig kvinna Strix Television, efter att ha läst en artikel i DN. I ett samtal med redaktören Lasse Wierup ifrågasatte den anhöriga dels Martins omdöme när denne ställt upp på intervjuerna, dels hävdade personen att Martin hade fått intryck av att det inte skulle bli någon sändning eftersom det hade gått så lång tid. Den anhörige menade att det skulle leda till stor skada för familjen om materialet sändes.

Efter samtalet ringde redaktionen upp Martin för att höra om hans inställning. Vi redogjorde för vilka delar av inspelningarna som skulle användas och berättade hur programmet skulle se ut. Martin var angelägen om att få veta ifall han i materialet uttalade sig om sin familj eller om andra kriminella gäng. När han fick besked om att så inte var fallet godkände Martin publiceringen.

Den anhörige fortsatte att kontakta redaktionen och anställda på Strix Television. Budskapet var att Martin inte insåg sitt eget bästa och borde vara omyndigförklarad. Redaktionens svar blev att man inte kunde bedöma Martins besked på annat sätt än att han som vuxen sagt ja till att medverka. Den anhörige krävde att få ut det inspelade materialet på en DVD-skiva. Redaktionen gav klartecken till detta, men betonade samtidigt att en DVD-skiva endast kunde lämnas till Martin i egenskap av medverkande.

Samma dag, den 31 januari, kom Martin på oannonserat besök till Strix Television och sökte en reporter som var med vid inspelningstillfället. När reportern inte var tillgänglig lämnade Martin över en handskriven lapp där han bad att hans ansikte skulle avidentifieras och hans namn inte skulle nämnas. Strix och TV4 tog fram ett förslag som innebar att lägga in följande eftertext till programmet, baserat på information från Martin och hans anhörige:

Intervjun med Martin är inspelad 2010. Idag bor han på ett stödboende. Han säger sig inte längre ha någon kontakt med sitt gamla gäng.
Då vi ringer och berättar för Martin om eftertexten godkänner han publiceringen i dess nuvarande form. För säkerhets skull skickas en DVD-skiva med programmet till en adress som Martin ger oss. Det sista Martin säger till oss om programmet är: Det blir jättebra, tack.
Programmet sänds som planerat torsdagen den 3/2 klockan 21.00. Måndagen den 7 februari återknyter vi kontakten med den anhöriga kvinnan genom att ringa upp henne i hemmet. Hon meddelar då att Martin är död och att hon inte har något mer att säga.”

Läs hela uttalandet på TV4.se.

Enligt Aftonbladet har anhöriga anmält programmet till Myndigheten för radio och tv.

Martin är ett fingerat namn.

Medievärlden har sökt Fredrik Lundberg, ansvarig utgivare för Svensk Maffia. Strix som producerat serien hänvisar alla frågor till TV4.

Etikforskare: Tveksamt om allmänintresset var stort nog

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.