Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TV4 överklagar datorbeslaget

Publicerad: 5 November 2007, 13:46

Också TV4 begär prövningstillstånd i Högsta Domstolen, för att få beslutet att beslagta Trond Sefastssons dator upphävt. TV4s advokat Bengt Söderström menar bland annat att tingsrätt och hovrätt valt principen "hellre fälla än fria" när man fattat beslut.


Huvudargúment i TV4:s överklagande är att rättsläget vad det gäller beslagsförbud är osäkert, och att det därför behövs ett vägledande HD-beslut.

Bengt Söderström skriver att tingsrätten bara argumenterat att tillämpning av beslagsförbudet ”skulle bära för långt”. Det vittnar om att man bedömer räckvidden av lagen osäkert. I ett sådant läge borde man tolkar lagen så att man beslutar till den enskildes fördel, inte statens.

Bengt Söderström skriver också att det länge varit osäkert i vilken mån man kan använda ”straffprocessuella tvångsmedel” mot journalister och medieföretag i en förundersökning. Han konstaterar att en av de utredningar som granskat frågan, SOU 1984:54, föreslog att skyddet av källskyddat material var av synnerlig vikt. Därmed skulle det krävas brott med minst två års straff för att bryta igenom skyddet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.