Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TV4: Fridolins värderingar är kända

Publicerad: 11 April 2007, 11:57

Hans Månson skriver i en etikkrönika längre ner på den här sidan att Kalla Faktas trovärdighet dog med Gustav Fridolins inslag om Afghanistan. Nu svarar Kalla Faktas redaktionschef Fredrik Lundberg på kritiken.


I en krönika kommer Hans Månson med det hårda påståendet att Kalla faktas trovärdighet ”dött” i och med vår granskning av den svenska militära insatsen i Afghanistan den 8:e och 15:e mars.

Månson verkar inte ha något att kritisera runt det som faktiskt sändes i våra två program. Programmets innehåll berörs bara med sex korta meningar där det konstaterats att vi granskat anfallet i byn Boka den 12:e september förra året där en lokal kommendant, Matou Nematullah, dödades under vad som påstods vara svenskt befäl och risken att de FN-mandaterade NATO-styrkorna blandas ihop med USA:s terrorbekämpande styrka.

På intet sätt verkar Månson tycka att granskningarna saknar allmänintresse, eller att det som presenteras i programmet är taget ur luften. Han ifrågasätter inte våra källor, har inget emot den dokumentation vi för fram och verkar heller inte mena att något av reportagen var osakliga eller partiska.

Hans problem är istället att vår reporter för reportagen var Gustav Fridolin. Fridolin har en bakgrund som riksdagsledamot inom Miljöpartiet och har dessutom arbetat aktivt med Afghanistan som ledamot i styrelsen för Svenska Afghanistankommittén, en biståndsorganisation som aktivt stödjer svensk militär närvaro i Afghanistan.

Detta menar Månson diskvalificerar Fridolin från att granska insatsen i Afghanistan, och vad som kan förstås från journalistiskt arbete överhuvudtaget. Hur är lite oklart, eftersom Månson inte pekar på några specifika svagheter i programmet.

Det är sant att det är ett kontroversiellt beslut att rekrytera en före detta riksdagsledamot som reporter. Hans trovärdighet kan alltid ifrågasättas. Men det är inte enbart negativt. Med en öppen bakgrund så följer också en transparens som är ovanlig i journalistkretsar. Alla som ser de reportage som Fridolin har gjort har möjlighet att bedöma dem utifrån de värderingar som Fridolin har och öppet har redovisat. Det kräver av reportagen att de är minst lika professionella som andras för att väcka respekt och leda till debatt.

Alla som intervjuades i våra Afghanistanreportage var medvetna om att de skulle intervjuas av vår reporter Gustav Fridolin och ställde upp frivilligt. I princip alla rikstäckande media från Ekot och Dagens Nyheter till Aftonbladet och Expressen tog upp våra avslöjanden om händelserna i Boka och ingen såg någon anledning att beröra det faktum att Fridolin var reporter eftersom den journalistiska produkten så uppenbart stod för sig själv.

Dessutom kan jag bara konstatera att  reportagen har lett till en öppen debatt om sakförhållandena där bland annat försvarsutskottets ordförande krävt en öppen granskning.

Fredrik Lundberg
Redaktionschef, Kalla fakta TV4

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.